Les autoritats de Sud-àfrica han avisat aquest dilluns del descobriment d'una nova variant del coronavirus (SARS-CoV-2) que sembla estar impulsant la segona onada de Covid-19 al país. La variant es diu 501.V2 i va ser detectada durant els últims mesos al Cap Oriental. Des d'aleshores, s'ha estès a altres províncies sud-africanes.

Durant una sessió informativa virtual de divendres passat, el ministre sud-africà de Sanitat, Zweli Mkhize, va indicar que les evidències recopilades suggerien "contundentment que la segona onada que estem experimentant està impulsada per aquesta nova variant". Aquesta sospita ha estat confirmada aquest dilluns pel professor i membre del Comitè Assessor Ministerial sobre Covid-19 de Sud-àfrica, Ian Sanne, que ha afirmat que es tracta d'una nova variant i no d'un nova soca, tal com ha passat a Itàlia.

"Una nova soca causaria una preocupació molt més gran sobretot per la feina que s'ha aconseguit fins ara. Bàsicament, tornaríem a zero i estaríem bregant amb un nou virus circulant pel món. Però aquest no és el cas", va subratllar Sanne. "Aquesta és una variant i té alguns canvis genètics. Representa una evolució viral", va puntualitzar el professor.

La variant és diferent que la del Regne Unit

L'aparició d'una nova variant del coronavirus al Regne Unit ha obligat aquest cap de setmana les autoritats britàniques a establir dures mesures restrictives a gran part del país per l'alarmant increment dels casos de la Covid-19, alhora que nombrosos països han prohibit vols a la Gran Bretanya.

L'especialista en malalties infeccioses, Sanne ha assenyalat que la variant sud-africana és diferent de la detectada al Regne Unit. "La variant no és la mateixa que la del Regne Unit. Hi ha dos virus diferents, però són variants diferents de la mateixa soca de coronavirus", ha explicat el professor. Segons ha dit, "la nova variant sud-africana és més transmissible i té una càrrega viral més alta, però es desconeix si és més perillosa".

"El que estem veient són taxes de casos i transmissions molt més altes. Les taxes de casos s'han disparat. Això significa que les persones s'han de protegir. Això és desinfectar les mans, utilitzar màscares i evitar moviments innecessaris entre províncies", ha conclòs Sanne.

Diversos països han suspès els vols a Sud-àfrica

De moment, països com Alemanya, Suïssa, Turquia, Israel o l'Aràbia Saudita, ja han suspès vols a Sud-àfrica per temor de la nova variant de coronavirus i no es descarta que s'incrementi aquest nombre.

El president de Sud-àfrica, Cyril Ramaphosa, va decretar el passat dia 14 noves restriccions per intentar frenar la segona onada de Covid-19 i va advertir que, llevat que s'acompleixin, "aquest serà l'últim Nadal per a molts sud-africans".

Lideren la segona onada quatre províncies: Cap Occidental, on és Ciutat del Cap; Cap Oriental; KwaZulu Natal, Gauteng, que allotja Johannesburgo -l'urbs més important del país- i Pretòria, la capital sud-africana.

Sud-àfrica havia aconseguit mantenir les infeccions sota control des d'agost, després d'uns durs mesos en els quals va ser el gran epicentre de la Covid-19 a l'Àfrica i també la cinquena nació del món més colpejada per la pandèmia. En els últims mesos, tanmateix, les xifres de nous casos diaris han crescut amb rapidesa, especialment a les quatre províncies citades.

Impacte de la Covid-19 al país

Sud-àfrica continua sent, amb diferència, el país més colpejat pel coronavirus a tot Àfrica, en haver registrat, fins a la data, 921.922 casos, dels quals 24.691 van acabar en mort i 787.782 són ja pacients recuperats.

Segons les dades publicades avui pels Centres per al Control i Prevenció de Malalties de l'Àfrica (Àfrica CDC). Al continent s'han registrat 2,5 milions de contagis, 59.099 morts i 2,1 milions de recuperacions des que es va detectar el primer cas continental a Egipte, el passat 14 de febrer.

Fotografia principal: Aeroport sud-africà amb vols internacionals cancel·lats / Efe