Un nou cas de catalanofòbia al País Valencià. Un veí de Benetússer ha estat denunciat pel metge que el va atendre en urgències del Centre de Salut d'Alfafar el 14 de juny per dirigir-se a ell en català. Segons explica Francesc Xavier Tébar a Àpunt Mèdia, va acudir al metge per tractar-se d'un refredat i el sanitari li va dir "de manera imperativa", que parlés en castellà, o que abandonés la consulta, decisió que finalment va prendre. Tébar indica que no demanava al metge que li parlés en valencià, sinó simplement, que el deixés expressar-se en la seva llengua. Davant la negativa del metge a mantenir la conversa, un en castellà i l'altre en valencià, el pacient es va dirigir a la recepcionista del centre mèdic per demanar el full de reclamacions, que tampoc li van facilitar fins uns dies més tard. Però no es va quedar aquí, Tébar també va trucar al 112 i a la Policia Local del municipi, que es va acabar personant al centre. Finalment, un altre metge va atendre a Francesc Xavier. 

Multa de 601 euros a 3.000

Una vegada documentat aquest fet, la Conselleria de Sanitat Universal van posar-se en contacte per escrit amb el veí lamentant la situació i reconeixen els seus drets. Quatre mesos després d'aquest episodi, aquest professor d’institut ha estat notificat per la delegació del govern a la Comunitat Valenciana, que ha estat sancionat amb un mínim de 601 euros, que poden arribar fins als 3.000, per "alterar el normal funcionament del centre de salut" i "alterar i molestar la recepcionista". El metge que es va negar a atendre el pacient en valencià el va denunciar i està darrere d'aquesta sanció i l'aplicació de l'article 36 de la llei orgànica 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana, també coneguda com a llei mordassa.

Tébar relata en el mitjà valencià, que des de la Plataforma per la Llengua, amb qui s'ha posat en contacte, asseguren que és la primera vegada que se'ls ha notificat un cas com aquest. "Es tracta d'un fet insòlit, d'una aplicació de la llei mordassa per raons lingüístiques, completament fora de lloc. Això no és una qüestió d'orde públic", han afirmat. A més, estan estudiant les possibles vies per a respondre a la denúncia. 

Reduir la multa a canvi de renunciar a al·legar

Segons el que ha explicat el damnificat, des de l'Administració li ofereixen la possibilitat de reduir a la meitat la multa, si la paga de forma voluntària, però a canvi d'això, també ha de renunciar a fer-hi al·legacions. El que més lamenta Tébar és que en cap moment cap personal del centre li va notificar d'aquesta denúncia, de la qual no ha tingut constància fins que ha arribat la sanció a casa seva. El sancionat ha relatat que aquest divendres va trucar al consistori, no va ser atès, i més tard li van tornar la trucada, que ell tampoc va poder atendre. Ara, doncs, ha d'esperar a poder tornar a trucar aquest dilluns i rebre explicacions del cap de la policia municipal.