Indignació perquè una app de Salut encara tracta de malaltes les persones trans. Ha sigut aquest dimecres quan la periodista Ona Sindreu ha compartit a les xarxes socials una captura de pantalla de l'aplicació mòbil La Meva Salut, on es veu clarament com li diagnostiquen "transsexualitat" després d'unes anàlisis clíniques al CAP Guinardó de Barcelona. "Què és això?", ha preguntat, indignada, tant al Departament de Salut com a l'Institut Català de la Salut (ICS). 

En veure la captura de pantalla, moltes persones han respost a la piulada amb missatges de suport i crítiques al departament dirigit per Manel Balcells. "Transfòbia", "vergonyós", "puta merda"... Així mateix, altres persones han comentat que ja havien patit aquest tracte per part de l'app de Salut. Una d'elles ha dit que, fins i tot, havia vist com li diagnosticaven "altres trastorns d'identitats de gènere". Una altra persona ha explicat que "sempre que fan les analítiques per la revisió hormonal surt això". "A mi sempre m'havia sortit la casella de diagnòstic en blanc, però ara per primer cop m'ha aparegut això", ha respost l'esmentada Ona Sindreu.

Crítiques a Salut (i una resposta)

Entitats com la Crida LGTBI han criticat que "malauradament no és un cas aïllat en el tan modern i avançat sistema de salut català". "Per garantir el dret a la salut cal fer efectiva la despatologització. No estem malaltes!", han conclòs en un missatge dirigit al conseller Balcells i a la directora gerent de l'ICS, Yolanda Lejardi. D'altra banda, l'Observatori contra l'Homofòbia i Gais Positius han exigit explicacions tant a l'ICS com als departaments de Salut i Igualtat. "Inadmissible. En cap cas es poden patologitzar les identitats trans", han sentenciat.

Davant la indignació, fonts de Salut han assenyalat a ElNacional.cat que "La Meva Salut ja deixa de mostrar el diagnòstic transsexualitat". "Aquesta nomenclatura ve donada per la classificació estadística internacional de malalties i problemes relacionats amb la salut, 10a revisió (CIM-10) de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Salut està treballant per tal d'incorporar descripcions adaptades a les noves realitats en tot el seu sistema", han explicat. Va ser el 2018 quan l'OMS va deixar de considerar la transsexualitat una malaltia, mentre que a Catalunya la despatologització va arribar dos anys abans: el 2016.