Entre el 2008 i el 2017 s’han produït al món prop de 5,5 milions d’incidents relacionats amb tot tipus de productes sanitaris, amb una mitjana de 1.500 casos al dia. Es tracta de problemes amb pròtesis, implants, material quirúrgic i fins i tot lentilles. En el cas de l’estat espanyol, s’han registrat durant aquest període 24.908 incidents, cosa que representa set casos al dia.

Aquestes dades formen part de l’Informe Implantes, un treball del Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació i 58 mitjans de comunicació d’arreu del món, entre ells La Sexta i El Confidencial. L’Informe analitza el poder dels informes sanitaris i la deficiència dels controls abans de posar al mercat els implants.

Els principals problemes es troben en bombes d’insulina, amb més de mig milió d’incidents adversos en deu anys i dues mil morts arreu del món. Aparells de diàlisi, desfibril·ladors o pròtesis de maluc són altres dispositius que presenten més fallades.

Agència Espanyola del Medicament

L’entitat encarregada a l’estat espanyol de centralitzar els errors dels productes sanitaris, donar les alertes i procedir a la retirada dels productes és l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. És l’únic organisme facultat per atorgar el certificat europeu (CE) que autoritza la comercialització de productes sanitaris. Actualment hi ha 50.000 productes sanitaris a l’Estat espanyol amb el CE.

280 productes retirats

Els professionals de la salut estan obligats a comunicar les fallades greus als departaments de Salut de la seva comunitat, que ho envien a l’Agència, que centralitza i investiga els casos.

L’Agència Espanyola del Medicament ha enviat en els darrers vuit anys 1.656 alertes per retirada de productes sanitaris. S’han retirat 280 productes, segons el Portal de la Transparència.