Quan falten dos dies per a l'aixecament de l'estat d'alarma, la incidència de la Covid a Catalunya manté la tendència i continua baixant mentre la pressió hospitalària es va alleujant, més lentament a les unitats de cures intensives. En paral·lel, la campanya de vacunació avança a bon ritme, i ja són més de dos milions les persones que ja han rebut almenys una dosi de la vacuna, cosa que afavoreix el descens dels ingressos als hospitals. Ja hi ha un milió de catalans amb la pauta completa de la vacuna.

Les dades epidemiològiques, un dia més, evolucionen en positiu. El risc de rebrot se situa en 242 punts, vuit per sota del dia anterior, mentre que la velocitat de propagació de la malaltia (el risc de contagi) es manté per sota d'1 per quart dia consecutiu, amb 0,91

Menys pacients a les UCI

Aquesta tendència a la baixa també s'observa en la pressió hospitalària, segons el darrer recompte del Departament de Salut. Les persones ingressades als centres hospitalaris són 1.433, dotze menys que en l'anterior recompte i molt lluny de les 1.709 que hi havia tot just fa un mes. La situació a les unitats de cures intensives va millorant, tot i que molt lentament. Hi ha 468 pacients crítics atesos a les UCI, sis menys que en l'anterior recompte. Ja fa deu dies que estan per sota de 500.

El que es manté pràcticament estable és el nombre de nous casos detectats. Salut informa avui de 1.664 nous positius, una xifra sensiblement superior a la registrada dimarts i dimecres, amb 1.523 i 1.532 casos nous, respectivament. En total, ja són 659.611 els casos comptabilitzats des de l'inici de la pandèmia  El que sí que baixa és la incidència acumulada en catorze dies (casos per cada 100.000 habitants), que se situa en 266,30, quan l'anterior registre era de 271,21 punts.

Un dia més s'han de registrar noves defuncions per la Covid-19. Tretze persones han perdut la vida a causa del coronavirus, segons ha informat Salut. En total han perdut la vida 21.955 persones.

Un milió amb la pauta completa

La campanya de vacunació manté el ritme dels darrers dies, i ja són 1.006.855 les persones amb la pauta completada. En total 2.061.744 persones han rebut la primera dosi, 34.254 més que en l'anterior recompte, mentre que 954.316 ja han rebut la segona dosi, 49.534 més que la jornada anterior. El 26,3% de la població ja ha rebut almenys una dosi.

Per franges d'edat, el 91,5% dels majors de 80 anys ja estan vacunats. Entre els 70 i els 79 anys el percentatge és del 75,6%, mentre que entre els 66 i els 69 és del 68,3% i baixa fins al 66,7% entre les persones de 60 a 65 anys.

Precisament, aquest dijous s’ha obert la convocatòria per vacunar les persones d’entre 50 i 59 anys, a les quals s’administrarà la vacuna de Pfizer BionTech a partir del dilluns 10 de maig. El Departament de Salut iniciarà la vacunació d’aquest grup d’edat als nascuts entre el 1962 i el 1965. O bé rebran un SMS del Servei Català de la Salut o també poden demanar hora al lloc web vacunacovidsalut.cat.

L’objectiu del Departament, condicionat per l’arribada de les vacunes, és completar aquest maig la vacunació dels més grans de 50 anys, per començar a administrar la vacuna als més grans de 40 anys al mes de juny.

Vacunes a infants i adolescents

En paral·lel, s’ha obert el debat de quan cal vacunar infants i adolescents. Experts en immunologia, pediatria i farmacologia advoquen per posposar la vacunació a població infantil fins que no s’hagi acabat la de la població adulta. Aquesta és l’opinió expressada per la cap del Grup de Recerca d'Immunologia a l'Institut de Salut Global de Barcelona, Carlota Dobaño; el cap de la Unitat de Patologies Infeccioses de Pediatria del Vall d'Hebron, Pere Soler, i el professor de Farmacologia de la Universitat d'Oxford Daniel Prieto-Alhambra que, en declaracions a TV3, han coincidit que és la millor manera d’aturar la mutació del virus.

Al parer del professor Prieto-Alhambra "cal tenir una perspectiva global amb les vacunes", per això defensa posposar la vacunació de la població infantil fins que hagi estat vacunada globalment "tota la població adulta i de risc". És, ha dit, "especialment necessari" que les vacunes arribin a països com l'Índia, Sud-àfrica o el Brasil, on les mutacions del virus estan complicant la lluita contra aquest.

 

Imatge principal, punt de vacunació massiva al recinte firal de Montjuïc a Barcelona / Efe