La incidència del coronavirus ha experimentat una pujada des de la setmana passada. Després de setmanes a la baixa, ara s'han superat ja els 100 casos per cada 100.000 habitants, concretament fins a 106 –Catalunya estava aquest dimarts a 110,97–. Ara bé, la diferència és clara si es mira per franges d'edat. Entre els joves de 20 a 29 anys, la incidència marca una mitjana de 251 punts i entre els de 12 a 19, de 243,42.

Tot just aquest dimarts, el Ministeri de Sanitat ha començat a publicar les dades d'incidència separades per edats i per regions, coincidint també amb els macrobrots de les Balears. Els valors mostren una tendència molt desigual entre els grups d'edat i també es pot veure com a Cantàbria, Catalunya, Astúries i Balears tenen una incidència entre els joves que duplica la mitjana nacional. 

Incidència disparada

Les dades deixen entreveure que els casos positius són cada vegada més importants entre els grups de les franges d'edat que encara no han rebut la vacuna contra el coronavirus. En aquest sentit, Cantàbria té una incidència entre els joves de 20 a 29 anys de 637,576 contagis i en el grup d'entre 12 i 19 anys és de 539,09. Catalunya també destaca per tenir una incidència alta en aquests mateixos grups d'edat. Del grup de 20 a 29, la incidència és de 404,32. Per altra banda, de 12 a 19 és de 351,44.

captura ministerio sanidad datos covid incidencia

Incidència per franges d'edat / Captura Ministeri de Sanitat

Les Balears continuen tenint una incidència baixa, però també han experimentat creixement, segurament pels macrobrots que s'hi han detectat. En el grup de 20 a 29 anys registra una incidència de 176 casos, mentre que en el grup de 12 a 19 la taxa arriba als 246. 

Astúries també ha patit una pujada significativa. En el grup de 12 a 19 la incidència és de 203 i del grup de 20 a 29 és de 270. 

Grups no vacunats

Coincideix que les incidències més altes es donen en grups que no han rebut encara la vacuna contra el coronavirus. Des d'aquest dilluns, els que tenen entre 30 i 34 anys ja poden demanar hora per vacunar-se. 

Per altra banda, el Departament de Salut està estudiant obrir la vacuna als menors de 29 anys, tot i que encara s'ha d'acabar de concretar si es fa des dels 12 anys o des dels 16.

Pugen els positius

Els contagis de coronavirus entre els estudiants catalans afectats pels brots en viatges de final de curs continuen pujant. Segons les últimes dades, ara mateix 353 estudiants han donat positiu, un centenar més que a l'últim recompte del Departament de Salut. De fet, en el cas el brot de Menorca, s'ha doblat el nombre de casos confirmats. En poques hores s'ha passat de 76 positius confirmats a 153.

El més nombrós, però, segueix sent el de Mallorca, que passa de 132 casos a 166. En el brot de Tenerife entre estudiants de les Terres de l'Ebre, no s'han detectat nous casos i la xifra es manté en 34 positius. 

Un jove ingressat a l'UCI

Un jove de 18 anys afectat pel megabrot de coronavirus declarat a Mallorca amb motiu dels viatges de final de curs està ingressat a l'UCI de l'Hospital General d'Elx, segons han confirmat fonts sanitàries al diari ABC.

El noi ha estat hospitalitzat a la unitat de cures intensives aquest cap de setmana després que empitjorés el seu estat de salut a conseqüència del contagi de coronavirus durant el viatge que va fer a mitjans de juny a Mallorca amb l'institut. El megabrot ha afectat estudiants de diverses comunitats autònomes. 

Segons ressalta el mateix diari, és l'única persona ingressada a l'UCI per coronavirus als hospitals d'Elx.

 

 

Imatge principal: un test de detecció del coronavirus / Efe