Cada vegada són més els casos de brots de coronavirus fruit de viatges de final de curs i els contagis en el grup d'entre 10 i 29 anys, continuen en augment. L'Agència de Salut Pública de Catalunya i l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) estan estudiant brots relacionats amb viatges de final de curs a l’illa de Mallorca entre l’11 i el 20 de juny amb joves estudiants diagnosticats de SARS-CoV-2.  En total s’han identificat 44 casos positius, 28 dels quals corresponen a joves de la Regió Sanitària Catalunya Central, 14 a Barcelona ciutat, 1 a Regió Sanitària Terres de l’Ebre i 1 a Regió Sanitària Girona, segons ha detallat el mateix Departament de Salut. Pel que fa als contactes estrets n’hi ha un total de 593, dels quals 336 són de la Regió Sanitària Catalunya Central, 204 a Barcelona ciutat i 53 disseminats pel territori.

Brots relacionats amb viatges d’estudiants a Menorca

D'altra banda, l’ASPB també està duent a terme la investigació epidemiològica un brot multitudinari produït arran de celebracions de final de curs d'alumnes de segon de batxillerat a l'Illa de Menorca entre els dies 11 i 20 de juny. En aquests moments hi ha 57 casos que han estat diagnosticats de SARS-CoV-2 i 262 contactes estrets a la zona de Barcelona i àrea metropolitana. 

Brot relacionat amb viatges d’estudiants a Tenerife 

A més, segons ha informat el mateix Departament, també s’han identificat 27 casos corresponents a un grup d’estudiants de Deltebre que van fer viatge de fi de curs a Tenerife. El total de contactes estrets és de 165. 

Brot relacionat amb viatges d’estudiants a Catalunya

Un altre brot detectat és el que afecta 17 joves d’un grup d’estudiants de la Catalunya Central que van fer viatge final de curs dins de Catalunya. Aquest grup va iniciar símptomes el 19 de juny, el total de contactes estrets és de 189.

Qui fa el seguiment d'aquests brots?

En tots els casos detectats els equips d’atenció primària s’encarreguen de cribrar els contactes estrets, tal com ha detallat Salut. Aquests brots detectats consten de casos poc simptomàtics o asimptomàtics en què cal dur a terme un bon estudi epidemiològic que necessita cert temps. D'aquesta manera, les investigacions epidemiològiques dels brots de Barcelona ciutat els està duent a terme l’Agència de Salut Pública de Barcelona i, a la resta de Catalunya, els serveis de Vigilància Epidemiològica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Crida a la responsabilitat

En aquest context, Salut remarca que les persones que hagin anat a un viatge d’aquestes característiques siguin especialment curoses en el seguiment de les mesures de protecció contra el coronavirus, estiguin amatents a possible simptomatologia relacionada amb la malaltia i col·laborin amb els serveis de vigilància epidemiològica en la investigació de brots, casos i contactes. Estem davant de brots complexos amb un gran nombre de contactes a investigar. 

Cal ressaltar que les persones que hagin tingut contacte estret amb els positius han d'anar molt alerta i complir estrictament amb la quarantena i les mesures de protecció derivades per tallar de forma efectiva la cadena de transmissió en cas d'haver-se contagiat. Una prova negativa no implica que no hi hagi risc d'infecció. Salut també reitera la crida al conjunt de la població, i especialment als col·lectius no vacunats, a actuar de forma responsable i a respectar les mesures vigents de control epidemiològic. 

Més contagis en grups de 10 a 29

Justament aquesta setmana, el Departament ha comunicat que hi havia un augment de casos considerable en el grup d'edat de 10 a 29 anys. Una franja d'edat que encara no ha rebut cap dosi de la vacuna contra el coronavirus.

Precisament per aquest motiu, Salut ha dit aquesta setmana que a partir de dilluns els que tinguin entre 30 i 34 anys, ja podran demanar hora per a vacunar-se. La intenció és anar obrint les franges de manera "progressiva i ràpida". 

Variant delta

Els símptomes més comuns de la variant delta –detectada per primera vegada a l'Índia– del coronavirus són mal de cap, de coll i secreció nasal. Les dades, recopilades com a part de l'estudi de símptomes Zoe Covid del Regne Unit, suggereixen que aquesta nova variant pot manifestar-se com un "refredat fort", segons detallava en un article de la setmana passada el The Guardian.

 

 

Imatge principal: vistes des de Tenerife / Unsplash