Implantar vàlvules al cor sense cirurgia ja és possible. Així ho ha demostrat l'equip de Cirurgia Cardíaca de l'Institut del Cor Quirónsalud Teknon, que ha implantat amb èxit tres vàlvules per catèter (TAVI) en pacients d'alt risc no aptes per a cirurgia.

La implantació s'ha dut a terme amb dos abordatges innovadors: per via axil·lar i per via carotídia. Són dues noves modalitats d'intervencions mínimament invasives que completen encara més les possibilitats de tractar pacients més greus i complexos de forma molt poc agressiva.

Una ràpida i indolora recuperació

Les tres intervencions es van realitzar el mes de maig passat i, dues setmanes després de l'alta, els pacients van tornar a fer vida normal. "S'han recuperat molt ràpidament i sense dolor, amb una estada a l'UCI menor de 24 hores i una estada hospitalària mitjana de 4 dies", explica el Dr. Xavier Ruyra, Cap del servei de Cirurgia cardíaca de l'Institut del Cor Teknon.

Com assegura el Dr. Ruyra, això ha estat gràcies a no haver estat necessària una cirurgia oberta que hagués requerit més cures postoperatòries.

Les intervencions es van dur a terme seguint els nous i estrictes protocols de seguretat posats en marxa per minimitzar el risc de contagi de coronavirus, i que li han servit al Centre Médico Teknon per ser acreditat per Applus+ amb el segell d''Hospital segur davant la Covid-19'.

Una alternativa per a pacients de risc

Els avenços en cardiologia estan permetent la realització d'intervencions cada vegada menys invasives i això ha suposat grans millores en molts pacients, com els que pateixen l'estenosi severa de la vàlvula aòrtica, la malaltia de les vàlvules cardíaques més freqüent en la població d'edat avançada d'Espanya.

Fins fa pocs anys, l'única opció de tractament per a aquesta malaltia, que causa la degeneració de la mateixa vàlvula i dificulta molt el pas de la sang, era la substitució de la vàlvula mitjançant una intervenció quirúrgica i l'ús de circulació extracorpòria.

Tanmateix, amb la realització d'intervencions cada vegada menys invasives els pacients necessiten un menor temps de convalescència i s'exposen a menys riscos. "Gràcies a aquestes intervencions mínimament invasives és possible que aquells pacients que no són candidats a una cirurgia, bé per la seva edat avançada, bé pel seu risc elevat o fragilitat, tinguin una alternativa de tractament", explica el Dr. Xavier Ruyra.

Un d'aquests nous abordatges mínimament invasius és precisament l'implant d'una vàlvula mitjançant tècnica transcatéter, coneguda com a TAVI, per al tractament de l'estenosi severa de la vàlvula aòrtica.

Aquesta intervenció, que utilitza principalment l'artèria femoral per implantar el TAVI, evita la cirurgia oberta. "Tanmateix aquest abordatge no sempre és possible. Quan l'accés femoral és de petit gran o està molt calcificat o angulat és necessari fer servir altres vies d'accés com l'artèria axil·lar, per sota de la clavícula, o l'artèria carotídia, a la part lateral de coll", afegeix el Dr. Ruyra.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat