Amb els horaris de feina, televisius i de lleure, no és estrany trobar moltes persones sopant a les onze de la nit, poc abans d'anar-se'n al llit. Existeixen molts condicionants socials que ens porten a adoptar aquest horari que, com la ciència ve demostrant, no és gens beneficiós per a la nostra salut. L'últim estudi sobre això ha estat desenvolupat per la Universitat de Pensylvannia i publicat a la revista Sleep Research Society, que forma part de les publicacions d'Oxford Academics.

L'estudi

Per dur-lo a terme es va escollir un grup de persones sanes al que se li va proporcionar tres menjars i dos entrepans amb l'energia i els macronutrients necessàries durant dues fases de 8 setmanes cada una d'elles.

En la primera, duien a terme els menjars entre les vuit del matí i les set de la tarda. En la segona, entre les dotze del migdia i les onze de la nit. Tots tenien mantenir un cicle de son i vigília entre les 23:00 i les 09:00 –que va ser monitorat– i havien de limitar l'activitat física. Es van realitzar quatre controls mèdics: a l'inici de la investigació, després de la primera fase, en la transició entre la primera i segona fase, i en acabar la segona fase.

En ells es va registrar el pes, el greix, el metabolisme energètic i els marcadors hormonals. Una vegada finalitzat l'estudi, els científics van poder comprovar que tots els paràmetres que es van mesurar, entre els quals també es trobaven el colesterol total, els triglicèrids, la glucosa i els nivells d'insulina en dejú, eren millors una vegada finalitzada la primera fase que la segona.

En conclusió, un horari de menjars diürns promou la pèrdua de pes, un millor metabolisme energètic i millors marcadors hormonals en adults sans de pes normal. I el contrari es pot dir d'una alimentació més tardana.

Els horaris

Quines són llavors les millors hores per fer els menjars durant el dia? Segons la ciència, el més adequat és esmorzar entre les 7 i 7:30 del matí; prendre un snack sobre les 10:30; menjar entorn de les 12:00 del migdia, tornar a merender cap a les 15:30 i sopar cap a les 18:30 de la tarda. Es pot tornar a prendre algun aliment lleuger poc abans d'ajeure's, però res que s'assembli a un sopar.

És cert que, per a bona part de la població, és molt díficil seguir aquest horari, però almenys cal tendir a aproximar-se a ell. D'aquesta forma millora també qualitat del son i es lluita contra l'envelliment.

En qualsevol cas, hi ha estudis que ja han demostrat que fer el menjar principal més tard de les tres de la tarda té efectes perjudicials per a la salut. Com tot en la vida, és qüestió d'hàbits.