Diumenge 27, dilluns 28 o dimarts 29 de desembre. Una d'aquestes tres dates serà l'escollida per iniciar la primera fase de vacunació contra el coronavirus a tot l'estat espanyol. Ara bé, queden menys de deu dies, però el ministre de Sanitat, Salvador Illa, encara no pot confirmar quin dia serà.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Illa ha dit que li agradaria i intentarà "que es faci a la vegada a totes les comunitats autònomes". Més enllà de la voluntat, poca cosa més ha pogut assegurar. Per exemple, la forma de repartiment: si una comunitat pot rebre'n més o menys depenent de la densitat dels grups de població prioritaris com la gent gran de les residències. 

El que sí que és segur, segons el ministre, és que a l'estiu hi haurà 15 milions de persones vacunades a tot el país. Un repte que fins i tot podria començar abans, "al maig o principis de juny".

A Espanya, "li corresponen 140 milions dosis, i en sobraran". Davant d'aquesta perspectiva tan positiva, assegura que les que no facin falta es destinaran a altres punts del món on siguin necessàries. Per tot plegat, ha lloat la feina feta des de la Unió Europea: "No hem corregut perquè volíem actuar d'acord amb els nostres paràmetres i legislació i és molt garantista".

Tornarem a confinar-nos?

Illa sí té clar que el confinament total o un fort retrocés no el veu "ni ara ni a llarg termini" però no nega que estem davant d'una tercera onada si no es prenen mesures "adequades" i de forma immediata. Pel que fa a Nadal, a tall personal admet que el celebrarà, "però d'una forma diferent". I reitera que "és molt fàcil dir que no s'han pres prou mesures, però realment hi ha moltes restriccions".

I deriva la responsabilitat del com fer-ho a cadascuna de les comunitats. De fet, ha admès que les relacions amb el Govern sempre han estat molt cordials i sobretot amb la consellera de Salut, Alba Vergés, amb qui més interaccions ha mantingut: "Em solidaritzo amb la gestió que estan fent tots els meus col·legues a les comunitats autònomes".

L'ordre marcat per la Comissió Europea és el següent: identificació de grups prioritaris, preparació d'infraestructura i logística, assegurar l'equip sanitari i formar-los.

Un dels grans reptes serà comunicar correctament la necessitat de vacunar un nombre majoritari de la població i evitar sorpreses. A tall d'exemple, la reacció al·lèrgica que van patir alguns ciutadans britànics i que es va saber posteriorment.