Un equip de científics britànics ha detectat una "nova variant" de SARS-CoV-2 que es propaga amb rapidesa. En una declaració a la Cambra dels Comuns, el ministre de Sanitat del Regne Unit, Matt Hancock, ha informat que aquesta nova soca s'ha localitzat al sud del país.

Davant d'aquesta situació, Hancock ha destacat que s'han d'implementar "accions ràpides i decisives". En aquest context, ha anunciat que s'aplicaran restriccions de màxim nivell als comtats d'Essex (est d'Anglaterra) i Hertfordshire (al nord de la capital), que impliquen el tancament de bars i restaurants a partir de dimecres, tret de per a lliuraments a domicili.

Diverses persones travessen el pont de Westminster, aquest dilluns a Londres (Regne Unit), EFEDiverses persones travessen el pont de Westminster, aquest dilluns a Londres (Regne Unit) / EFE

Mil casos de la nova variant

Ara per ara, els científics han detectat que unes mil persones s'han infectat amb aquesta nova soca de coronavirus. Per això, les autoritats britàniques han notificat la troballa a l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

No obstant això, Hancock ha puntualitzat que no se sap si aquesta variant està relacionada amb l'augment de casos de Covid en totes les franges d'edat. En aquest sentit, ha afegit que, de moment, no existeixen evidències que tingui efectes més nocius sobre la salut dels malalts.

Per la seva part, el conseller mèdic del govern britànic, Chris Whitty, ha detallat en una roda de premsa que aquesta nova variant "conté força més mutacions que altres" conegudes, per la qual cosa els científics consideren que s'ha de vigilar particularment.

Efectivitat de les vacunes

Precisament, aquesta troballa coincideix amb la campanya de vacunació contra la Covid-19 que el Regne Unit va iniciar dimarts de la setmana passada. Tanmateix, segons Hancock, és "molt improbable" que les vacunes desenvolupades contra aquest virus perdin efectivitat amb la nova soca.

En el mateix sentit, Whitty ha valorat que seria "sorprenent" que aquesta variant quedés fora de l'abast de les vacunes investigades fins ara, ja que encara no s'ha immunitzat el gruix de la població i no hi ha hagut "pressió selectiva" sobre el virus.

D'altra banda, Whitty no ha descartat que aquesta variant s'hagi estès ja per altres països, encara que el Regne Unit hagi estat el primer a detectar-la.

Es prohibeixen les reunions en espais interiors a Londres

D'altra banda, el govern ha determinat que Londres passi al nivell 3 de restriccions per un risc molt alt de contagi de la Covid. Aquesta mesura implica que no es pot fer cap mena de reunió social en espais tancats, per la qual cosa les persones de diferents unitats de convivència només es podran trobar en espais exteriors i en grups d'un màxim de sis persones. També comporta el tancament de tota l'hostaleria, tret de menjars per emportar o lliuraments a domicili.

A més, l'alcalde de Londres, Sadiq Khan, ha demanat també a l'executiu que es tanquin immediatament les escoles d'educació secundària, ja que s'està registrant entre els estudiants d'aquest nivell un augment ràpid de casos.