L'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida obre una tercera planta per als contagiats per coronavirus després d'arribar al seu màxim de capacitat en les dues plantes que tenia destinades. L'augment de casos ha fet prendre aquesta decisió, tot i que el mateix doctor José Luis Morales-Rull ha declarat a TV3 que en les últimes hores "han pogut donar la volta al marcador" i s'han donat moltes altes que garantien la capacitat del centre. No obstant, cal preveure el rebrot que s'està generant i per això s'ha habilitat, en paral·lel, una carpa d'urgències per a aquells pacients que esperin els resultats després d'una prova de PCR. 

La resposta d'aquest hospital públic va en dues línies: "Un circuit net i un circuit brut", tal com ha explicat Morales-Rull. Es vol evitar el contacte entre uns i altres i aïllar tots els possibles positius. Així doncs, no amaga una realitat: "Els casos van augmentant progressivament i la capacitat de Covid està esgotada". 

L'hospital també ha ampliat la seva àrea de crítics i estan derivant a altres hospitals els pacients que no tenen coronavirus. Morales-Rull matisa: "Intentarem no traslladar pacients amb Covid  per no posar en problemes epidemiològics altres ciutats", ha assenyalat Morales en al·lusió a portar pacients a altres hospitals fora de la comarca del Segrià.

La situació avui

Morales ha informat que el 58% dels casos de Covid-19 que atenen a l'hospital són de transmissió comunitària, "de gent del carrer, que va a bars i de diferents sectors, no únicament d'un perfil com fins ara, mentre que el 28% són del sector hortofructícola, també de familiars de persones que hi treballen". D'altra banda, des del Col·legi de Metges ja equiparen la corba de positius del mes de juliol amb la que tenia Lleida al mes de març, en plena pandèmia. L'única diferència és la gravetat dels casos: "No hi ha tants casos greus perquè la mitjana d'edat dels infectats és 15 anys inferior a la de fa tres mesos i el 80% són asimptomàtics", ha declarat Ramon Mur, president del Col·legi a Lleida.

Mur ha assegurat que es va parlar amb el Departament de Salut ja des del maig i ha lamentat que llavors no es va posar en marxa una coordinació ni dins de l'administració catalana ni entre diferents nivells de l'administració per abordar aquesta problemàtica. Un lament que també han expressat diferents alcaldes de la comarca com el d'Alcarràs, Manel Ezquerra. Tots estan convençuts que hi havia marge per preveure aquesta situació i no s'ha treballat com cal.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat