L'Hospital Clínic ha recuperat les mascaretes per l'augment de casos de covid-19, segons ha avançat Rac1 aquest divendres. Concretament, serà obligatori a la zona d'urgències i per a les persones que visiten malalts. També l'hauran de dur els pacients, els acompanyants que estiguin a la sala d'espera i els visitants de pacients que estan ingressats. Recordem que fa més de dos mesos que la nova variant Eris circula per Catalunya, pel camí de convertir-se en la soca dominant. Tanmateix, experts com Antoni Trilla han assegurat que "els casos són majoritàriament lleus".

El punt final a l'obligatorietat de dur mascareta als centres sanitaris va arribar el passat 4 de juliol, tot i que va continuar sent obligatòria a les zones hospitalàries amb malalts crítics o immunodeprimits, quiròfans i unitats de cures intensives. En aquell moment, el coronavirus ja semblava cosa del passat... però durant la setmana del 24 al 30 de juliol es van disparar els casos de covid-19 a Catalunya i els metges van enviar un missatge d'alerta, alhora que van fer una crida a la precaució. És en aquest context que l'Hospital Clínic de Barcelona ha tornat a fer obligatori l'ús de la mascareta.

La mascareta, a més hospitals?

Es tracta d'una decisió que el centre ha pres individualment i en coordinació amb el Departament de Salut, ja que cada centre pot adoptar el protocol que consideri més oportú tenint en compte les recomanacions sobre l'ús de la mascareta que va fer la mateixa Conselleria. Segons afegeix El Periódico, la mesura s'ha comunicat aquest divendres a tots els professionals sanitaris amb la intenció d'adoptar un protocol més oportú després de l'augment de casos. Ara, està per veure si molts hospitals segueixen el mateix camí en aquesta situació d'increment de positius.

A banda d'Eris, la variant BA.2.86 també s'ha de tenir en compte. El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha assenyalat que s'ha classificat aquesta soca com a "variant en vigilància". I és que es tracta d'una variant amb "un gran nombre de mutacions" i només tres seqüències, que s'han detectat a Israel, Dinamarca i els Estats Units. "Això posa en relleu una vegada més la necessitat que tots els països mantinguin la vigilància", ha insistit el màxim dirigent de l'organisme sanitari internacional de les Nacions Unides. Abans, l'OMS ja havia advertit que Eris pot augmentar els casos a escala mundial. . Des de Salut Pública recullen que pot tenir una major capacitat de propagació i escapament, ja que podria disposar de mecanismes per evitar la immunitat adquirida i, segons dades d'alguns països, podria també tenir major capacitat per produir casos que necessitin hospitalització.