L'Hospital Universitari de Bellvitge torna a ser notícia per la seva innovació mèdica en l'àmbit internacional. Aquesta vegada la innovació ve en l'àmbit de la cardiologia, on per primer cop s'ha pogut implantar una pròtesi cardíaca per via percutània, és a dir, a través de la pell, a un pacient amb el cor trasplantat que patia una insuficiència tricúspide severa.

Fins ara, les operacions per patologies valvulars en cors trasplantats s'havien dut a terme a cor obert, el que suposa un risc de mortalitat més alt en les intervencions quirúrgiques.

Un problema comú entre trasplantats

L'hospital ha fet públic aquest dilluns un comunicat en el qual s'explica la intervenció exitosa per part de la Unitat d'Hemodinàmica i Cardiologia Intervencionista del Servei de Cardiologia de Bellvitge el desembre passat.

El pacient, de 67 anys, que va rebre un trasplantament de cor al mateix hospital fa 21 anys, va aconseguir l'alta només tres dies després de la nova operació. A causa del trasplantament, el pacient era més propens a sofrir insuficiència tricúspide, un problema que es desenvolupa en un 20-60% dels casos on la supervivència és llarga.

Malgrat que durant tot aquest temps l'òrgan es va mantenir estructuralment sa, amb el temps va desenvolupar un problema de dilatació en l'anell de la vàlvula tricúspide, fet que va comportar una falta de tancament dels vels de la vàlvula, causant-li una insuficiència tricúspide severa. Aquesta patologia va fer que part de la sang li retornes a l'aurícula en comptes de ser enviada a l'artèria pulmonar. La disfunció va repercutir en tot el sistema circulatori, posant-lo en perill de sofrir una cirrosi hepàtica o d'insuficiència renal.

Una intervenció innovadora

Per als pacients d'aquesta patologia, rebre una segona operació a cor obert després del trasplantament comporta un risc de mortalitat d'entre el 10 i el 20%. Per primer cop, s'ha pogut realitzar aquest tipus de tractament a partir de l'intervencionisme percutani, a través dels vasos sanguinis, amb la mínima invasió necessària.

El cap de la secció pertinent de l'hospital, Joan Antoni Gómez, ha recalcat la necessitat de donar "una millor resposta" a la patologia de la vàlvula tricúspide, ja que "es tracta d'un problema res infreqüent en pacients trasplantats que limita la seva qualitat i esperança de vida".

El metge s'ha mostrat optimista amb la nova pràctica, ja que obre les portes a "tractar cada vegada més pacients" amb el mateix problema, un fet que incrementa en necessitat a mesura que es fan més trasplantaments i l'esperança de vida dels pacients augmenta.

 

Foto principal: la intervenció per implantar una pròtesi cardíaca per via percutània en un cor trasplantat a l'Hospital Universitari de Bellvitge / EP