L'"hospital satèl·lit" de l'Hospital Universitari de Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat ha entrat en funcionament aquest dilluns i s'ha convertit en el primer dels sis espais polivalents previstos pel Govern per posar-se en marxa, tal com ja va avançar El Nacional.cat en una entrevista a la directora i doctora en Medicina i Cirurgia de l'Hospital de Bellvitge, Cristina Capdevila.
Situat davant de l'antiga Escola d'Infermeria i molt a prop de l'edifici d'Urgències de l'hospital, l'edifici, de quatre plantes i una superfície total de 4.500 m2, acull les urgències per a pacients amb Covid-19 i disposa de fins a 64 llits d'hospitalització convencional.
Espais desitjats pels sanitaris
"Aquests hospitals són l'antítesi de l'hospital Isabel Zendal de Madrid, perquè aquests hospitals no són decisió de l'administració, sinó que són una forma d'ajudar els hospitals a fer créixer els seus espais per poder organitzar-se millor; per tant, són espais que són desitjats pels mateixos sanitaris", ha emfatitzat el director del CatSalut, Adrià Comella.
Després de l'engegada de l'espai polivalent de Bellvitge, Comella ha explicat que els propers hospitals satèl·lit que entraran en funcionament seran el del Germans Trias i Pujol (Badalona), entre l'1 i 2 de febrer, seguits dels annexos del Vall d'Hebron i de l'Arnau de Vilanova (Lleida), que obriran les seves portes durant el mes de febrer, el del Moisès Broggi (Sant Joan Despí), que es posarà en marxa al març, i el del Parc Taulí (Sabadell), previst per a la tardor d'aquest 2021.
En el cas de l'espai polivalent de Bellvitge, la planta baixa i la primera es destinaran a l'atenció i el seguiment de les urgències respiratòries i de pacients amb sospita de Covid-19, mentre que les plantes 2 i 3 acolliran cadascuna entre 24 i 32 llits d'hospitalització convencional per a aquesta malaltia.
L'annex també compta amb un pont que comunica aquest nou espai amb la resta d'edificis de l'hospital, a fi de facilitar el trasllat dels pacients i la mobilitat dels professionals.
Més enllà de l'actual moment de pandèmia, està previst que la llarga vida útil de l'edifici —de construcció convencional, amb estructura prefabricada de formigó— permetrà consolidar-lo en el futur com una infraestructura més de l'hospital i dedicar-ho a d'altres usos.
La Covid a Catalunya
La velocitat de propagació de la Covid, l'Rt, ha pujat a 0,93, una centèsima més que en les últimes 24 hores, segons el darrer balanç del Departament de Salut. El risc de rebrot en canvi baixa fins als 592 (-9). En paral·lel, la incidència a 14 dies passa de 682,89 a 667,67.
A més a més, s'ha informat de 165 noves morts, tot i que el total es manté en 18.557 perquè Salut no les ha pogut incorporar al registre per un error informàtic. Hi ha 3.038 pacients ingressats amb Covid, 80 més que fa 24 hores, i 684 persones a l'UCI, 9 més. Els vacunats amb la primera dosi són 176.625 (+405) i 7.345 amb la segona (+451).
El risc de rebrot era de 793 entre el 8 i el 14 de gener i baixa a 592 en l'últim interval. Pel que fa a l'Rt, en les últimes 24 hores puja a 0,93. Amb la nova actualització se situa per sota del valor de la setmana anterior, quan estava en 1,33.