El president de l'Argentina, l'ultraneoliberal populista Javier Milei, ha arribat a Madrid, en la que és la seva primera visita a Espanya des que ostenta el càrrec; si bé no ha vingut en una visita a l'ús com sol ser comú per a un cap d'Estat, a més d'una nació amb tants llaços històrics, sinó que ve de la mà de Vox per participar en la convenció anual del partit d'extrema dreta abans de les eleccions europees—també hi seran Marine Le Pen, Giorgia Meloni o Viktor Orbán— i no es veurà amb el rei Felip VI ni el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. En un acte aquest dijous de promoció del seu llibre 'El Camino del Libertario' organitzat pel diari La Razón, Milei ha aprofitat vendre discurs entre els seus: "El socialisme és el càncer de la humanitat", "els 'progres' són màquines de fer pobres", "els impostos són un robatori" o "la justícia social és aberrant", ha deixat anar el mandatari argentí, que assegura que "els enemics són els 'zurdos' (gent d'esquerres)". "No deixem que el costat fosc, negre, atroç, satànic, cancerigen que és el socialisme ens guanyi", ha apuntat.

Javier Milei ha enaltit la figura del líder de Vox, Santiago Abascal, a qui ha catalogat no sols com "un amic", sinó també com "un gran ésser humà" perquè quan la seva figura era qüestionada en l'àmbit internacional, "va ser l'únic" que li va mostrar el seu suport. "Un ha de ser una persona agraïda. Quan ningú em volia, l'únic que em va abraçar va ser Santiago Abascal. Per tant, era imperatiu moral participar en l'esdeveniment, perquè a més és un gran amic, un gran ésser humà", ha valorat el mandatari porteny.

D'altra banda, seguint les seves receptes econòmiques de laissez faire al quadrat, el president argentí ha insistit en el seu compromís de tancar el Banc Central de l'Argentina, una mesura que ja va prometre durant la campanya electoral prèvia als comicis que a la tardor de l'any passat el van impulsar a la presidència del país sud-americà. "S'eliminarà", ha manifestat el mandatari argentí, insistint així en la idea que defensa des de fa mesos que el tancament del banc central "no és un assumpte que sigui negociable". Aquesta era una de les principals mesures plantejades pel president per a fer front a la crisi econòmica que travessa l'Argentina, si bé de moment no ha estat capaç d'implementar-la.

"Totes aquestes reformes apunten al fet que l'Argentina acabi sent el país amb major llibertat econòmica del món i en uns 35 o 40 anys sigui una de les primeres potències del món", ha assegurat, optimista, el president argentí, que afirma fixar-se en les polítiques econòmiques de països com Suïssa o Irlanda, a voltes assenyalats com a sospitosos de ser paradisos fiscals pels seus baixos impostos o de ser refugi per a fortunes estrangeres. A més de l'acte de Vox, Milei aprofitarà aquests dies a Espanya per reunir-se amb empresaris.

A l'Argentina, polèmica per l'ús de "fons públics" per a una visita "amb finalitats privades"

Paral·lelament, el viatge de Milei a Espanya ha causat polèmica a l'Argentina. Un legislador de la ciutat de Buenos Aires, Gabriel Solano, ha denunciat que el president i la secretària general de Presidència, la seva germana Karina Milei, estan fent ús de fons i béns públics amb presumptes "finalitats privades", ja que el viatge no és una visita d'Estat, perquè Milei no es reuneix amb les autoritats institucionals espanyoles. "Es tracta sens dubte d'un viatge privat finançat amb béns públics i pagat amb fons públics de l'Estat argentí", assenyala la denúncia, a més que "no existeix en l'agenda oficial presidencial cap viatge a Espanya" i que "l'Argentina no manté comunicació amb les autoritats d'Espanya".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!