La Fiscalia de l’Audiència Nacional ha obert diligències d’Investigació Processal per esclarir l’atemptat que es va produir aquest divendres a Bamiyán que ha posat fi a la vida de sis persones, tres d’elles catalanes, que es trobaven a l’Afganistan de turisme. Segons ha informat el Ministeri Fiscal de l'Audiència Nacional en un comunicat, entre les víctimes mortals hi ha un home nascut a Girona, i dues dones, de Figueres i de Barcelona. A l'atemptat van morir també tres ciutadans afganesos. Tots ells formaven part d'un grup més gran, entre les quals també van resultar ferides cinc persones —una catalana, una lituana, un noruec, un australià i un afganès —que es troben hospitalitzats a Kabul, però estables. Els fets es van produir quan una persona va obrir foc contra el grup de turistes en un mercat. 

Mare i filla, farmacèutiques amb negoci a Barcelona i Terrassa

La Susana i la seva filla Elena eren farmacèutiques i tenien un negoci a Barcelona i un altre a Terrassa. La mare, que portava una farmàcia a l'estació de Sants de Barcelona, va transmetre la vocació a les seves filles Susana, Maria i Elena, que des de fa una dècada regentaven juntes un altre establiment a Terrassa, la farmàcia les Arenes. Dimecres passat, amb motiu del 31è aniversari de l'Elena, mare i filla es van agafar uns dies de vacances per viatjar a l'Afganistan, ha explicat una treballadora de la farmàcia de Terrassa a EFE. "Aquest matí la família ens ha enviat un missatge al grup de la farmàcia per explicar-nos el que havia passat", ha relatat l'empleada, molt afectada pel que ha passat.

La Fiscalia obre diligències per esclarir els fets

En la nota feta pública per la fiscalia informa que “a darrera hora d’ahir” (divendres) va rebre d’ofici de la Comissaria General d’Informació de la Direcció General de la Policia la comunicació de què s’havia produït el tiroteig a la ciutat de Bamian, que s’havia cobrat quatre vides, entre elles els tres turistes estrangers, i diverses persones més havien resultat ferides. La Fiscalia s’atribueix “la facultat d'investigar amb caràcter preliminar la comissió de fets que puguin ser constitutius de delicte, i existint indicis que els fets puguin ser constitutius com un delicte de terrorisme”. Per aquesta raó, la Fiscalia ha obert aquest matí diligències amb l'objectiu de "determinar els fets, la seva consideració com un delicte de terrorisme, esclarir les responsabilitats i adoptar les mesures precises per restaurar l’ordre jurídic pertorbat".

El Govern de la Generalitat i el Govern espanyol estan col·laborant per intentar agilitzar el procés de repatriació dels cossos de les víctimes mortals i també dels supervivents, que segons el ministre d'Assumptes Exteriors, José Manuel Albares, serà "les pròximes hores o demà". La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha explicat a l'ACN que "ens posem a disposició i continuarem fent seguiment, acompanyant i actuant responsablement amb les administracions corresponents". Serret ha afegit que no els consta, per ara, que hi hagi més catalans al grup que va patir l'atac, i que els turistes eren al país amb un viatge contractat a una agència. Bamian, capital de la província homònima en el centre de l'Afganistan, en un indret Patrimoni Mundial de la UNESCO i acull les restes de les dues estàtues gegants de Buda que van ser destruïdes pels talibans l'any 2001.

Conversa d’Albares amb els supervivents

El ministre d'Assumptes Exteriors, José Manuel Albares, ha mantingut aquest dissabte al matí una conversa per telèfon amb dues de les persones il·leses en l'atac a l'Afganistan. Tots dos li han confirmat que es troben bé, ja a Kabul, a l'espera de poder sortir del país "les pròximes hores o demà". En aquests moments, un grup de diplomàtics espanyols es dirigeix a la capital afganesa des del Pakistan i Qatar, on actualment hi ha l'ambaixador espanyol després de l'arribada dels talibans al poder l'agost del 2021. El govern espanyol assegura que té com a prioritat atendre les "víctimes i la resta d'afectats", a més d'iniciar els tràmits de repatriació dels cossos i el trasllat del ferit "quan les circumstàncies mèdiques ho permetin".

Segons un testimoni, el grup estava en un mercat de Bamian quan una persona va començar a disparar des d'un carreró. Hi hauria quatre detinguts. "El modus operandi fa pensar en un atemptat, però no vull especular. Tindrem informació aviat i tot s'aclarirà", ha defensat el ministre a RAC1 i Catalunya Ràdio.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!