Hong Kong ha ordenat sacrificar milers de hàmsters i prohibir la seva importació després d'haver trobat rastres de covid en 11 animals en una botiga de mascotes. L'ordre inclou el lliurament de mascotes que es van comprar dies abans de Nadal, amb una advertència de no “besar-les ni abandonar-les al carrer” mentre Hong Kong i la Xina continental intenten mantenir una estratègia de zero covid.

Tot comença en una botiga d'animals

Així doncs, l'objectiu és suprimir absolutament tots els brots mentre mantenen estrictes controls fronterers amb el món exterior. Les autoritats van anunciar dimarts que es van detectar rastres del virus en 11 hàmsters de 178 hàmsters, conills i xinxilles examinats a la botiga de mascotes Little Boss i el magatzem associat a Causeway Bay mentre investigaven el primer diagnòstic de la variant Delta en un dels seus botiguers.

little boss

Botiga Little Boss / Font: Google Maps

La secretària de salut de Hong Kong, Sophia Chan, ha admès que no hi havia evidència que els animals domèstics puguin transmetre la malaltia als humans, però les autoritats van actuar amb precaució. "Hem avaluat que els riscos d'aquests lots són relativament alts i, per tant, prenem la decisió en funció de les necessitats de salut pública". D'altra banda, el director d'agricultura, pesca i conservació, Dr. Leung Siu-fai, va afegir: “Instem a tots els amos de mascotes observar una higiene estricta quan manipulin aquests animals i les seves gàbies. No els petonegeu ni abandoneu al carrer”.

Dinamarca, el precedent de l'extermini

Davant la crítica social que pot comportar l'extermini d'aquests animals, el govern assegura que tractaran la seva mort amb “humanitat”. Tot i que la comunitat científica mundial es mostra escèptica sobre la probabilitat que el coronavirus es propagui, almenys amb la freqüència amb què s'informa a la Xina, les autoritats de Beijing han assegurat que les proves van trobar rastres del virus a l'exterior i l'interior del paquet. Hi ha hagut casos previs d'infecció animal, incloses diverses mascotes a Hong Kong, en el transcurs de la pandèmia.

Cal recordar que aquest no és el primer cas de sacrifici animal per aquesta pandèmia. El 2020, Dinamarca va sacrificar tota la seva població de 15 milions de visons després que es va descobrir que alguns portaven una variant mutada de covid. Milers de cadàvers que havien estat enterrats precipitadament a l'oest de Jutlàndia van començar a sorgir de la terra mesos després, cosa que va provocar alarma i una operació policial per tornar a enterrar els animals a la macabra escena.