Les autoritats sanitàries holandeses han detectat 13 casos de la nova variant de la covid òmicron als Països Baixos entre passatgers de dos vols procedents de Sud-àfrica, que van arribar divendres. Es trobaven entre 61 passatgers que van donar positiu en covid-19 als dos vols, en els quals viatjaven un total de 600 persones. Davant la preocupació holandesa, els viatgers van haver d'esperar hores d'espera per fer-se els tests corresponents per determinar si s'hi havia produït algun contagi. Per determinar la variant del virus amb la qual estaven contagiats els viatgers, els experts de l'Institut de Salut Pública (RIVM) van fer anàlisis de les mostres i un estudi de la seqüència del virus. Un portaveu del RIVM ha explicat a la televisió pública que a un nombre de proves ràpides s'havia detectat una anomalia a la proteïna de pic, que indica "que es tracta d'una variant anormal del virus" i això ha portat a "sospitar fortament que és l'òmicron"

Tal com va anunciar el ministre de Salut, Hugo de Jonge, "les persones que han donat positiu es troben aïllades en un hotel proper a l'aeroport de Schipol".  El ministre ha dit en una conferència de premsa a Rotterdam que és probable que apareguin més casos als Països Baixos; a més ha assegurat que "és possible que això sigui la punta de l’iceberg". 

Holanda suprimeix els vols amb Sud-àfrica

Holanda es va sumar divendres a primera hora a la prohibició de vols amb Sud-àfrica moment en el qual aquests dos vols ja estaven en camí, però Jonge ja va advertir que tots els passatgers procedents de Sud-àfrica i que el seu destí fos Holanda haurien de realitzar-se tests i fer una quarantena de cinc dies. El descobriment de la nova variant, batejada per l'OMS com Omicron ha despertat una gran preocupació a escala mundial perquè podria ser resistent a les vacunes i allargar la durada de la pandèmia fins a dos anys més. 

Les autoritats holandeses treballen ara per contactar amb 5.000 passatgers que han viatjat des de dilluns de Sud-àfrica, Botswana, Esuatini, Lesotho, Moçambic, Namíbia o Zimbàbue, per realitzar-los tests per detectar nous casos. 

Noves restriccions

Als Països Baixos, les noves normes entren en vigor avui diumenge, que obliguen al tancament de bars i la majoria de botigues a les cinc de la tarda, per intentar evitar una nova onada de covid-19. 

Des que va ser descoberta per primer cop a Sud-àfrica, la nova variant del virus s'ha detectat a Regne Unit, Alemanya, Itàlia, Bèlgica, Australia, Israel i Hong Kong. La ràpida transmissió de l'òmicron preocupa l'OMS, que ja veu possible que sigui més potent que altres variants anteriors.  

 

Foto principal: Aeroport de Schipol