Un nou estudi, presentat aquest diumenge en el marc del congrés de la American Heart Association (AHA) a la ciutat de Nova Orleans, als Estats Units, indica que beure cafè amb cafeïna és segur per a persones amb fibril·lació auricular, un tipus d'insuficiència cardíaca associada a la taquicàrdia, i que beure'n podria inclús protegir els pacients de la recurrència de la cardiopatia. A Espanya, es calcula que un milió de persones de més de 40 anys (un 4,4%), pateix d'aquesta condició cardíaca, i el número es multiplica amb l'edat, amb una prevalença d'un 15% entre els més grans de 85 anys. Per aquest estudi, es van seleccionar 200 persones, amb una edat mitjana de 77 anys, d'Austràlia, el Canadà i els Estats Units, que havien estat consumidors habituals de cafè en algun punt dels darrers cinc anys.
Diferents investigacions fa anys que intenten esbrinar si la cafeïna —que pot augmentar la freqüència cardíaca i la pressió arterial— desencadena episodis que se senten com un aleteig o un batec fort al pit i que causen marejos o dificultat per respirar, el que es pot associar a problemes cardíacs. “No hi ha cap consell estàndard sobre la fibril·lació articular i la cafeïna”, diu el doctor Gregory Marcus, cardiòleg i professor de medicina a la Universitat de Califòrnia a San Francisco, i que dirigeix l'estudi DECAF (Eliminar el cafè evita la fibril·lació?, per les seves sigles en anglès). “És molt comú que trobi pacients que han deixat de beure cafè amb cafeïna només perquè el seu metge els ho ha dit a causa de la seva fibril·lació auricular”.
Un 20% menys de recurrència d'arrítmies en els que bevien cafè
Les 200 persones participants van ser dividides aleatòriament en dos grups: un va deixar de prendre cafeïna i l'altra prenia com a mínim una tassa de cafè al dia. Abans que comencés l'estudi, un 60% dels pacients al grup que bevia cafè i un 65% dels que no bevia cafè van avisar que la beguda mai els havia provocat un episodi de fibril·lació auricular. Durant els sis mesos de durada de l'estudi, el 56% dels participants va tenir un episodi recurrent d'aleteig auricular (taquicàrdia). L'estudi mostra que dins del grup de bevedors de cafè, la recurrència va ser menor que en el grup de no bevedors, un 47% entre els primers i un 64% entre els segons. A més, els bevedors van trigar més fins a l'aparició del seu primer episodi de taquicàrdies. Investigacions prèvies apuntaven que la gent que bevia cafè tenia menys risc de presentar una fibril·lació auricular, però aquest estudi mostra una relació causa-efecte, segons afirma Gregory Marcus.
“Pots prendre una tassa al matí i estar bé”
L'estudi, però, té limitacions i les seves conclusions no es poden generalitzar. A parer de la doctora Johanna Contreras, cardiòloga de l'hospital Mount Sinai de Nova York, la conclusió més significativa que es desprèn de l'estudi és que beure un cafè al dia sembla ser perfectament segur per a les persones amb fibril·lació auricular, més que el cafè sigui un element protector, com afirma el doctor Marcus. L'estudi no ha tingut en compte begudes amb cafeïna que no fossin el cafè, ni si beure més d'una tassa al dia tindria algun efecte en la cardiopatia. La moderació és la clau, segons Contreras. “Si la gent pren sis o set tasses de cafè al dia, i després Red Bulls” o altres begudes energètiques, “això és diferent”, ha dit. Per a les persones que ja beuen cafè regularment, “això demostra que poden prendre una tassa de cafè al matí i estar bé tenen fibrosi auricular”, afirma la doctora Contreras.