El coronavirus s'ha menjat l'actualitat informativa i també la presència d'altres malalties. La més comentada per aquesta època era la grip, que ja compta amb una campanya de vacunació potent, però que ha estat pràcticament testimonial des que es va donar el tret de sortida el passat 15 d'octubre. A Catalunya no s'ha detectat cap cas, mentre que la passada temporada 2019-20, n'hi va haver 359. A la resta de l'Estat espanyol, enguany se n'han notificat sis, segons les dades del Sistema de Vigilància de la Grip a Espanya (SVGE). En concret, aquest 2021 hi ha un cas a l'Aragó i els altres cinc van detectar-se a finals del 2020, a Castella-la Manxa o Navarra. 

Com saber interpretar les dades

Dels sis casos, quatre corresponen al virus de tipus B i dos a l'A, un l'H1N1 i un altre ANS, extrets a partir de mostres no sentinella. A nivell mundial. l'activitat gripal també es manté a nivells més baixos del que s'esperava per aquesta època. A l'hemisferi nord, s'han notificat deteccions esporàdiques. A tall d'exemple, Europa registra 426 casos de les 207.447 mostres, més de la tipologia B que A. Tot i això, els experts demanen precaució a l'hora d'interpretar aquestes dades, ja que el context de la pandèmia per la Covid-19 fa que els resultats presentats de la grip normal s'hagin d'agafar amb pinces i seguint uns patrons que podrien barrejar-se amb els del coronavirus.

A més, els sistemes de vigilància de la grip han disminuït, també dins de l'àmbit hospitalari, on tots els esforços se centren en la Covid-19. L'SVGE parla d'una "distorsió del funcionament i s'ha de replantejar i adaptar la vigilància de la grip".

Des del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) i l'OMS, demanen implementar controls sentinella per vigilar els dos virus de forma conjunta per avaluar el grau d'infecció respiratòria, aguda o lleu, i també qualsevol altra mena de virus que pugui ser una possible amenaça emergent en un futur immediat. L'atenció primària i els hospitals són bàsics per detectar els possibles casos. Malgrat tot, segons les dades de l'SVGE, a les gràfiques és inexistent i tot s'ho menja la Covid-19.

dades covid grip

Mostres sentinella de la grip A i B enfront de la Covid-19 / Font: SVGE

Descens global de la grip

Pel que fa a l'hemisferi sud, es mantenen nivells habituals d'altres temporades però al Carib o l'Amèrica Central no se n'ha detectat cap cas. Pel que fa al sud d'Àsia i especialment a la zona de l'Índia sí que hi ha casos esporàdics. I alguns del tipus A al Vietnam. En total, i segons dades de FluNet, del 7 al 20 de desembre del 2020 es van registrar 379 casos de les 188.383 mostres analitzades. Més enllà de les dades, la millora del sistema també ha millorat la perspectiva. En el cas de casa nostra, la campanya de vacunació s'ha avançat aquest 2020, sobretot a les residències de gent gran i per as sanitaris per no solapar-se amb el coronavirus.

D'altra banda, els períodes d'incubació són diferents. La grip va d'un a quatre dies, la Covid-19, entre els dos o catorze, i fins i tot més. Per tant, si una persona té coronavirus, podria contagiar durant més temps que si tingués la grip. I el coronavirus és més contagiós, tot  i que ambdós es propaguen de manera similar.