Els departaments de Salut i de Drets Socials han decidit augmentar la protecció i els protocols a les residències davant l'actual situació epidemiològica. Així, segons ha informat el govern català, s'augmenten d'1 a 3 les PCR setmanals als professionals no vacunats i es farà una a la setmana als vacunats. A més, els visitants simultanis es redueixen de 3 a 2 i hauran de presentar un test d'antígens ràpids (TAR) negatiu independentment del seu estat vacunal.

Noves mesures

Paral·lelament, s'augmentarà de 200 a 300 el nombre de places de recurs disponibles per a situacions eventuals. També es farà un TAR als professionals que de manera esporàdica entrin a la residència, així com a totes les persones que vagin a recollir un familiar per fer una sortida del centre.

A data 15 de juliol, del total de 1.028 residències de tot Catalunya, 31 centres (3,01%) estan en color vermell, amb casos de covid-19, aparició de nous casos i brot en investigació. 885 dels centres estan en color verd, sense cap cas de covid, mentre que els 112 restants es classifiquen en color taronja, és a dir, que presenten casos positius, però el brot es considera controlat i es garanteix el correcte aïllament d'espais de la residència.

La covid no frena

No hi ha descans. Les dades de la covid segueixen creixent un dia més a l'Estat espanyol, que van sumar ahir 31.060 nous contagis. La incidència acumulada, paràmetre que serveix per mesurar l'evolució de la pandèmia, se situa en els 537 casos, 36 més que el dia anterior i 221 més respecte a la setmana passada. Des de l'inici de la pandèmia s'han registrat 4.100.222 casos i 81.096 morts, 12 més que abans d'ahir.

Per comunitats la situació tampoc és bona. Una incidència acumulada a 14 dies de 250 casos es considera de risc extrem: de les 17 comunitats 15 es troben en aquesta situació. A més, totes les autonomies registren increments de la incidència, amb Catalunya al capdavant amb 1160 casos, seguida de Navarra amb 863 i Castella i Lleó amb 862. Aragó supera els 600 casos i AstúriesBalears i Cantàbria els 500. La Rioja i el País Valencià estan per sobre els 400 i ExtremaduraGalíciaMadridEuskadi Andalusia traspassen la barrera dels 300. Canàries en registra 299.

El mateix passa a les UCI, amb un 9,59% dels llits ocupats per malalts de covid-19, fet que suposa 872 persones ingressades en aquestes unitats, 34 més que ahir. Catalunya torna a ser la comunitat on la situació és més greu, amb un 26,02% de persones ingressades a les UCI es considera que el risc és molt alt.

 

Foto principal: els departaments de Salut i de Drets Socials han decidit augmentar la protecció i els protocols a les residències de persones grans davant l'actual situació epidemiològica / Europa Press