El govern espanyol té pràcticament desenvolupada l'aplicació mòbil que permetrà seguir la població encomanada de coronavirus i els seus contactes més estrets. Serà un dels pilars de l'alliberament esglaonat de la mobilitat que es prepara una vegada que acabi la fase de desescalada i Espanya entri en la denominada "nova normalitat" a finals de juny.

Segons ha pogut saber Confidencial Digital per fonts coneixedores del pla, el govern espanyol tindrà activa, en aproximadament un mes, l'app de seguiment del coronavirus que servirà per ampliar les actuals funcionalitats de l'aplicació mòbil, 'AsistenciaCovid-19' que l'Executiu va posar en marxa fa diverses setmanes.

La idea és garantir la interoperativitat d'aquesta app de prevenció, i es treballa per crear una aplicació unificada que funcioni de la mateixa manera a tot Europa. Es pretén connectar tots els països de la UE, per facilitar així el seguiment i prevenció de contagis per coronavirus.

Com funcionarà?

Fonts coneixedores de l'operativa, en la qual es treballa a marxes forçades, expliquen que la connexió 'Bluetooth' dels mòbils permetrà detectar dispositius propers d'altres usuaris que es marcarà com a "contactes".

Els telèfons dels usuaris enviaran codis encriptats cada pocs minuts. D'aquesta manera, el terminal emetrà i rebrà senyals dels dispositius propers, i quan un individu hagi mantingut contacte estret amb un cas positiu de Covid-19 ho podrà saber, i així confinar-se a casa per evitar encomanar a ningú més.

En concret, en cas que algun membre de la cadena de "contactes" resulti encomanat, l'aplicació permetrà localitzar amb facilitat i rapidesa altres persones en risc de patir la mateixa condició.

Aquesta mesura, que ja estan posant en pràctica el Govern i algunes autonomies a través de professionals especialitzats en vigilància epidemiològica (els coneguts com a "rastrejadors"), s'agilitarà amb la posada en marxa d'aquesta aplicació.