El Govern de la Generalitat ha de decidir avui dimarts si modifica les restriccions sanitàries per la sisena onada de la covid. Segons ha confirmat la portaveu de l'Executiu de Pere Aragonès, Patrícia Plaja, es posarà fi a les restriccions d'aforament i les limitacions horaris en gairebé tots els sectors afectats per aquestes mesures, però amb una excepció: l'oci nocturn. L'eliminació de la majoria de les mesures de contenció que hi ha actualment entrarà en vigor aquest divendres. 

L’aixecament de la majoria de les mesures arriba en un context epidemiològic en el qual es pot començar a observar la desacceleració de la sisena onada, marcada per l'altament contagiosa variant òmicron. L’onada actual ha marcat rècords de contagis sense precedents. Només en els darrers dies set dies a Catalunya s’han notificat 243.228 positius. Tot i això, hi ha alguns indicadors, com la Rt, que han començat a recular, i això obre la porta al possible final d’aquesta onada. 

Els canvis en les mesures sanitàries seran aquests:

  • Es retiren totes les limitacions d'aforament que afecten la restauració, la cultura, els gimnasos, els parcs d'atraccions, els equipaments cívics, els actes religiosos, bingos, sales de joc i cerimònies civils. És a dir, en qualsevol d'aquests actes es recupera el 100% de l'aforament. 
  • S'eliminen les limitacions horàries. Tots els negocis o activitats podran tornar als seus horaris habituals, és a dir, els que marquen les seves llicències. 
  • S'aixequen les limitacions en les trobades socials. Fins ara el màxim de persones que podien participar en aquesta mena de trobades eren 10. Malgrat que aquesta restricció també cau, la Generalitat recomana al sector de la restauració que mantingui un màxim de 10 comensals per taula. 
  • Cau la recomanació a fires i congressos perquè la seva activitat es faci de forma telemàtica. No tenien prohibida la presencialitat, però no es recomana. Ara, aquests esdeveniments poden recuperar la seva activitat de forma 100% presencial. 

En dubte el certificat covid 

El Govern no es tanca a fer més modificacions en les mesures de contenció del virus. Una de les mesures que es troba en la corda fluixa és l'ús del certificat covid. Actualment, la Generalitat preveu l'eliminació d'aquest certificat, sempre que l'informe que en fa el Consell Científic Assessor així ho avali. Els dubtes sobre si, en el nou context que deixa la variant òmicron, el certificat covid era realment d'utilitat fa temps que planen entre el Govern i els experts i la fi d'aquesta mesura podria estar a prop. Segons Plaja, es tracta d'una mesura que es va posar en marxa per minimitzar contagis i, ara, amb la variant òmicron deixa de ser efectiva. 

Reunió amb l'oci nocturn 

La majoria dels sectors econòmics veuran aquest divendres com tornen a recuperar gran part de la seva normalitat passada, excepte un: l'oci nocturn. Per ara el Govern mantindria el tancament en aquest sector. Tot i mantenir les restriccions, el Govern d'Aragonès està treballant amb el sector per estudiar com aixecar les limitacions. Aquest dimarts, tant la patronal de l'oci nocturn com els departaments del Govern implicats en aquest sector es reuniran per estudiar el cas. Els empresaris de l'oci nocturn ja han expressat que no volen sortir d'aquesta reunió sense un pla de reobertura clar. 

La Fecasarm ha reclamat a la Generalitat l'obertura immediata de l'oci nocturn per tenir "un rodatge" de cara a esdeveniments com el Mobile World Congress, que se celebrarà del 28 de febrer al 3 de març. "Els locals funcionen amb programacions, reserves i previsions de compra. Si no obren ara, no es podrà fer res d'això i l'afectació serà molt gran", ha apuntat el secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas. "Cal una rectificació urgent. Si es pot obrir demà, no cal esperar set ni quinze dies", ha insistit Boadas el dia abans de la reunió amb el Govern per desencallar la situació de l'oci nocturn. "Hi anem força desanimats perquè demà ja s'haurà decidit què es farà en els pròxims dies", ha afirmat, pessimista, el secretari general de la Fecasarm.

Europa, l'òmicron i la fi de la pandèmia

Mentre molts països europeus com Catalunya comencen a veure el final de l'onada més contagiosa, l’OMS obre la porta perquè aquesta variant sigui un punt d’inflexió en la pandèmia. Segons el director de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Hans Kluge, la predominança de la variant òmicron al continent europeu pot apuntar al final de la pandèmia aquí. "És plausible que la regió s'estigui apropant al final de la pandèmia", va declarar dilluns el director europeu. Malgrat que Kluge va ser molt prudent amb les seves paraules, l’OMS va matisar més tard que no cal córrer a certificar el final de la pandèmia. 

Kluge només va expressar una teoria que fa temps que corre d'ençà que va aparèixer la variant òmicron. "Un cop baixi l'onada d'òmicron, hi haurà durant força setmanes i mesos una immunitat global, ja sigui gràcies a la vacuna o perquè la gent serà immune a causa de la infecció i també de la disminució de l'estacionalitat", va exposar.