La lluita contra el càncer és un esforç a llarg termini que encara requereix molt temps i dedicació, però que comença a donar cada vegada més fruits. Aquests dies s'està celebrant a Pamplona el IV International Workshop on Genomic Testing in Cancer , en el que participen el Cancer Center Universitat de Navarra, la Clínica Universitat de Navarra i el Cim, juntament amb l'Institut d'Investigació Sanitària de Navarra (IdiSNA). En total, més de 200 experts espanyols i internacionals s'han donat cita per exposar les tècniques més avançades de lluita contra el càncer, com la immunoteràpia o les teràpies cel·lulars i el focus s'ha posat en el que ja és el present i serà el futur en la lluita contra la malaltia: la personalització.

"En concret, gran part d'aquest workshop se centra a abordar els mecanismes i biomarcadors de resistència a les teràpies dirigides actuals, la qual cosa ens permetrà seleccionar que pacients no respondran a nous tractaments amb la consegüent prevenció d'efectes adversos innecessaris i estalvi al sistema sanitari", indica el Dr. Antonio González, codirector del Departament d'Oncologia Mèdica.

El congrés compta amb la presència d'alguns dels experts internacionals més grans en les estratègies més avançades en el maneig del càncer, des de la immunoteràpia fins a l'ús de nous biomarcadors, els assajos clínics i la teràpia cel·lular adoptiva per al tractament de neoplàsies malignes. Els especialistes provenen de centres com el Massachusetts General Cancer Center de Boston, l'Imperial College de Londres i de prestigiosos centres acadèmics nord-americans com el Mount Sinai Cancer Center o les universitats de Stanford, Colúmbia o Mont-real.

Nefrólogo

Entre els ponents i moderadors també es troben el Dr. Mariano Barbacid, del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques, i diversos especialistes de la Clínica Universitat de Navarra com el Dr. Felipe Calvo, el Dr. Jesús San Miguel, la Dra. María José Calasanz i la Dra. Ana Patiño.

La genòmica estudia les alteracions genòmiques del tumor per combatre'l. D'aquesta forma, es pot seleccionar el tractament més adequat per al pacient oncològic. El procés se centra a localitzar una alteració genètica, directora del tumor (causant del mateix) i establir un tractament dirigit contra aquesta. Així, es pot tractar de manera selectiva el tumor utilitzant un fàrmac concret i dirigit a aquesta diana genètica. Per regla general, aquests fàrmacs s'administren per via oral i són altament eficaços i escassament tòxics en el tractament dels tumors.

D'altra banda, a través de l'ús de tractaments farmacològics o teràpies cel·lulars adoptives, és possible estimular el sistema immunitari del pacient perquè reconegui i destrueixi les cèl·lules tumorals de forma més eficaç.

A més, l'anàlisi d'alteracions genòmiques tumorals pot ajudar a predir les respostes o resistència innata del tumor a la immunoteràpia i triar el millor tractament, per la qual cosa existeix un nou camp d'estudi i de desenvolupament terapèutic que el constitueix la inmunogenómica del càncer.