La mortalitat per Covid-19 no afluixa al País Valencià. Ja fa setmanes que se situa com l'autonomia de l'estat amb més morts per coronavirus, i l'impacte està portant a les funeràries a les portes de la saturació. "Si seguim aquest índex de contagis i defuncions, arribarem al col·lapse", president de l'Associació Espanyola de Professionals Funeraris (Aeprof), Fernando Alcón, en declaracions a La Sexta.

Els crematoris s'estan veient desbordats, amb cotxes fúnebres que fan diversos viatges seguits per transportar els morts per Covid-19 des dels hospitals i dies d'espera per poder incinerar-los. El rècord de defuncions diàries per coronavirus al País Valencià de tota la pandèmia es va registrar el dimecres d'aquesta setmana, amb un total de 112 morts. "En el pic, hem arribat a fer 24 serveis en un dia, quan això normalment ho faríem en quinze dies", explica Cayetana Fermín, treballadora de la funerària La Esperanza Valencia, en declaracions a la mateixa cadena.  

Més de 430 morts per Covid-19 l'última setmana

Des de la darrera setmana de gener, el País Valencià se situa com l'autonomia amb la incidència més alta de contagis de coronavirus i la que registra més defuncions diàriament. Segons les dades del ministeri de Sanitat d'aquest divendres, en els darrers set dies s'han produït 433 morts per complicacions derivades de la infecció de la SARS-COV2. Aquesta xifra representa més del 22 % de les defuncions registrades a l'estat en els darrers set dies.

Tot i mantenir-se molt alta la mortalitat al País Valencià, aquest divendres, per primera vegada en tres dies, les defuncions diàries han baixat del centenar de morts per coronavirus, encara que es queda molt a prop de repetir la xifra, amb 99 defuncions (27 de les quals són persones grans de residències).

La pressió hospitalària, que ha registrat màxims en aquesta tercera onada, també continua a la baixa i per primera vegada des del 19 de gener els hospitalitzats per Covid queden per sota dels quatre milers (hi ha 3.993, que són 172 menys que el dia anterior).

"La situació és encara complicada"

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va advertir aquest divendres que, "tot i que queden 15 dies pràcticament" amb les actuals restriccions, "és evident que avui dia la situació encara és molt complicada" a la Comunitat Valenciana tot del "lleu descens" registrat, pel que ha demanat que no hi hagi "cap relaxació".

Així ho va manifestar, en declaracions als mitjans durant una visita a Torrent (València), després de ser preguntat per la possibilitat d'alleujar algunes restriccions, com el tancament de l'hostaleria o el confinament perimetral de les ciutats grans.

Puig ha remarcat que les actuals restriccions estan previstes fins al 15 de febrer i ha advertit que la comunitat es troba en un "moment molt àlgid de la pandèmia", si bé està en "un procés de lleu descens", però que "encara és molt lleu".