L'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz és, segons el Monitor del Sistema Hospitalari de la Comunitat de Madrid (CAM), que elabora Planta Dotze, el centre d'alta complexitat amb més capacitat assistencial de la CAM si es prenen en consideració el nombre de consultes externes i intervencions quirúrgiques i ambulatòries, així com la demora en aquestes.

El Servei Madrileny de Salut dona cobertura sanitària a 6,8 milions de persones, a qui sumen uns altres dos milions que, cada any, visiten la regió per fer turisme. Segons dades extretes dels informes dels centres de la Comunitat de Madrid, els hospitals d'alta complexitat van dur a terme 7,2 milions de consultes externes i 221.051 intervencions quirúrgiques i ambulatòries durant l'últim any amb xifres disponibles.

El Monitor del Sistema Hospitalari de la Comunitat de Madrid és una sèrie d'anàlisis que estudien l'eficiència econòmica i operativa d'aquestes instal·lacions clau en la sanitat espanyola. A partir de dades públiques dels hospitals, s'analitzen aspectes com la despesa, la satisfacció dels pacients, els avenços en digitalització, la lliure elecció de centre o, en aquesta ocasió, la capacitat assistencial dels vuit hospitals de referència de la regió.

Tal com recull aquesta anàlisi, l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz és líder en nombre de consultes externes ateses, amb més d'1,2 milions de pacients el 2022, malgrat ser el quart hospital madrileny en nombre de pacients de referència, amb 451.000 habitants. En segon lloc, es troba l'Hospital Universitari La Paz, que supera els 1,1 milions, i en tercer i quart lloc se situen el Ramón i Cajal i el 12 d'octubre, amb 1.070.000 i 1.049.000 respectivament.

La Fundació Jiménez Díaz també es troba al capdavant en nombre d'intervencions quirúrgiques realitzades, amb 34.678; i és un referent en matèria d'ambulatorización de processos quirúrgics, una tendència creixent. De fet, és l'únic hospital que aconsegueix que més del 70% de les intervencions al seu càrrec es classifiquin com a ambulatòries (70,99%). Per darrere se situen centres com el Clínic San Carlos (69,99%) o l'Hospital Universitari de la Princesa (66,64%).

Temps d'espera

El gener de 2024 els pacients del sistema sanitari madrileny van esperar, de mitjana, 64,8 dies en ser atesos. Molt per sota es troba la mitjana d'espera de la Fundació Jiménez Díaz, en la qual aquesta va ser de només 15,2 dies. En segona posició es troba el Gregorio Marañón, amb 37,4 dies.

Pel que respecta al nombre de pacients que esperen per rebre una consulta externa, la millor dada es troba a l'Hospital Universitari de la Princesa, amb 20.127, seguit de prop per la Fundació Jiménez Díaz, amb 22.269.

Finalment, la Fundació Jiménez Díaz es posiciona també al capdavant quant a les llistes d'espera per a intervencions quirúrgiques, amb una mitjana de 24,8 dies; molt per sota de la mitjana de la CAM, que se situa en els 54,7 dies.