La fructosa és un sucre natural que és present en fruites, sucs, certes verdures i a la mel. En principi, són aliments saludables que s'han d'incloure en una dieta per preservar la salut. Però no només es troba en aquests aliments. 

D'algun temps ençà, determinats aliments processats inclouen en la seva composició un altre tipus de substàncies com els xarops o xarops de glucosa-fructosa fabricats amb el midó de matèries primeres com el blat de moro i l'arròs. En els últims anys, diverses investigacions han posat el focus en aquest tipus d'ingredients per analitzar la seva relació amb l'obesitat, la diabetis i fins i tot alguns tipus de càncer.

Per exemple, un estudi realitzat per un equip d'experts del Baylor College of Medicine i Weill Cornell Medicine recollit per la revista Science demostrava que consumir diàriament xarop de blat de moro amb un alt contingut de fructosa, accelera el creixement dels tumors intestinals. La investigació es va dur a terme en ratolins, i va servir per descobrir el mecanisme pel qual es produïa aquesta relació. Pel que sembla, un enzim dels tumors converteix la fructosa en fructosa-1-fosfat, cosa que altera el metabolisme de les cèl·lules tumorals i crea àcids grassos que reforcen el seu creixement.

Croissants

És important subratllar que els xarops de fructosa, malgrat el nom, no són com la fructosa natural de la fruita, sinó que estan sotmesos a un processament per poder utilitzar-los com a additiu en aliments i altres productes com els refrescos, gelats, la rebosteria industrial, els productes de fleca, les melmelades, conserves o els productes lactis, per posar només uns exemples.

Les investigacions realitzades, com l'anteriorment descrita, vinculen aquesta forma processada de la fructosa a un risc més important de patir diferents patologies, i no la fructosa present en la fruita fresca. Per això, encara que algunes dietes de moda subratllen la necessitat d'eliminar la fruita de la dieta per millorar la salut, el cert és que per a la majoria de les persones –excepte aquelles que presentin intolerància– no hi ha evidència que suggereixi que la fruita sigui nociva. Però subratllant el fet que sigui fruita fresca, no sucs de fruites industrials ni en conserva.

Gelats

De fet, en una alimentació equilibrada la fruita ha de jugar un paper essencial. L'Organització Mundial de la Salut recomana la ingesta de cinc peces al dia. Els beneficis són múltiples: l'aportació de fibra millora la salut intestinal i ajuda a mantenir els nivells de glucosa en sang equilibrats. Les vitamines i minerals permeten el correcte funcionament dels òrgans i disminueix el risc de patir malalties com les patologies cardiovasculars i el càncer. En dades de l'OMS, un consum suficient de fruites i verdures podria salvar fins a 1,7 milions de vides cada any. A més, la ingesta insuficient de fruites i verdures és un dels 10 factors principals de risc de mortalitat a escala mundial, ja que es calcula que és responsable d'un 19% dels càncers gastrointestinals, un 31% de les cardiopaties isquèmiques i un 11% dels accidents vasculars cerebrals.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat