L'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha aconseguit una fita històrica. El centre ha superat els mil trasplantaments pediàtrics d'òrgan sòlid, convertint-se en el segon centre espanyol que assoleix aquesta xifra, després de l'Hospital Universitari La Paz, a Madrid. L'hospital va fer el primer trasplantament infantil a Catalunya el 1981 i, des d'aquella operació de ronyó, n'ha fet 1.007: 442 renals, 412 hepàtics, 85 pulmonars i 68 cardíacs. A més, el centre barceloní ha fet 1.450 trasplantaments pediàtrics de progenitors hematopoètics. En aquestes quatre dècades, Vall d'Hebron ha aconseguit fites que requereixen molta expertesa, com fer un triple trasplantament de cor, fetge i ronyó a una nena o fer sis operacions en 24 hores per primer cop a l'Estat el 2015. 

Vall d'Hebron sempre ha estat un hospital pioner, el primer trasplantament pediàtric de fetge de tot l'estat espanyol el va fer el 1985. Anys més tard, el 1998 va iniciar el programa de trasplantament pulmonar. El 2006, un equip pediàtric del centre va fer el primer trasplantament cardiopulmonar a l'Estat i el 2008, l'hospital va realitzar el seu primer trasplantament de cor a un infant. Vall d'Hebron és Centre, Servei i Unitat de Referència (CSUR) en tots aquests procediments, fet que permet que pacients d'altres comunitats autònomes hi siguin derivats per a un trasplantament.

Un equip multidisciplinari

L'equip responsable dels trasplantaments destaquen que darrere d'aquestes operacions hi treballa un equip multidisciplinari. Segons expliquen es tracta d'un procediment coral  en el qual poden arribar a intervenir directament més de cent professionals. Quan hi ha un òrgan disponible, un equip format multidisciplinari es prepara per a l'extracció, sigui al mateix hospital o desplaçant-se a un altre centre. Abans de l'extracció, un cirurgià o especialista confirma la validesa de l'òrgan per ser implantat. 

Paral·lelament a aquesta comprovació s'informa la família del receptor, amb qui es manté una comunicació constant durant tot el procés i es prepara el quiròfan on es farà l'operació, en què participen professionals d'anestèsia; cirurgians; infermeres quirúrgiques, d'anestèsia i perfusionistes; auxiliars i zeladors, entre altres professionals de serveis com Laboratoris Clínics, Radiologia, Malalties Infeccioses, Immunologia, Anatomia Patològica, Urgències i Farmàcia. Abans de començar la intervenció, s'avisa la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques i al Banc de Sang perquè estiguin preparats.

"Generació de privilegiats"

"Una generació de privilegiats per haver participat en aquesta fase de la història de la Medicina". Així ha definit aquest moment històric el director assistencial de Vall d'Hebron, Antoni Roman, que ha instat les següents generacions a "volar molt alt". Per la seva banda, la coordinadora de Programes de Donació i Trasplantament, Teresa Pont, ha assenyalat que aquest miler de trasplantaments són un "èxit social", ja que a darrere hi ha "una societat generosa que confia en el sistema sanitari". També ha fet notar que quan un infant està malalt, ho està "tota la família" i ha indicat que falten "més recursos" per "intentar normalitzar" el procés d'un trasplantament, com que l'escola estigui "preparada".

Amb la mirada posada a l'horizó, entre els reptes de futur, han destacat que s'ha de prevenir i millorar el tractament de les malalties que acaben requerint un trasplantament, perquè aquesta operació no sigui necessària. També, reduir els efectes secundaris per millorar la qualitat de vida dels pacients. "Que els nens trasplantats siguin nens", han expressat.