Amb tots els indicadors epidemiològics a favor, la cinquena onada de la covid ja ha arribat a la seva fi. Avui, però, Fernando Simón ha advertit que encara en poden sorgir de noves, tot i que aquestes tindrien una evolució "molt lenta" i serien "probablement més petites" que les anteriors. El director del Centre de Coordinació d'Alertes Sanitàries ha puntualitzat que el nivell de transmissió actual és molt més reduït que en altres moments de la pandèmia, ja que "bona part" de la població està vacunada. 

Brots entre infants 

Tal com ha recordat Simón, l'únic grup que encara no s'ha pogut protegir contra la covid és el dels infants menors de 12 anys, ja que cap vacuna ha estat aprovada per aquesta franja d'edat. Amb tot, Pfizer ja ha comunicat que la seva vacuna és segura per les persones d'aquesta franja d'edat, a l'espera que les autoritats li donin el seu vistiplau. 

Ara mateix, lluny del que va passar a l'inici de la cinquena onada quan els joves van marcar registres de rècord, els infants tenen la incidència acumulada més alta de l'estat: 119 casos per 100.000 habitants. Segons ha explicat Simón, el fet que no s'hagin pogut vacunar encara fa possible que sorgeixin brots als centres escolars. 

El metge explica que, en aquest cas, existeix un "avantatge": Els menors de 12 anys "interactuen menys" entre ells fora de l'àmbit educatiu que altres grups. 

Objectiu: tornar a la normalitat 

Amb un 79% de la població general espanyola amb la primera dosi de la covid i un 76% amb la pauta completa, Simón creu que el percentatge és "suficient" per avançar cap a l'objectiu de "normalitzar la societat". Segons el parer d'una de les cares més visibles durant la pandèmia, "hem de normalitzar ja el coronavirus", tot i que "a poc a poc" i "progressivament". En aquest sentit, creu que "no és sensat passar de zero a cent en 24 hores". 

En el XXI Congrés Nacional de Medicina Preventiva celebrat avui dimecres a Santander, Simón ha fet un repàs de les epidèmies succeïdes al passat i l'actual, considerant que ja arribat el moment de "començar a recapacitar i valorar amb calma" tot el que ha passat des de l'arribada de la covid. Per exemple, ha remarcat que durant la primera onada, només es van poder detectar "un de cada 10 casos". 

"A ningú li passava pel cap una situació com la que hem viscut", ha reconegut durant el seu discurs, tot i que el Centre de Coordinació d'Alertes Sanitàries que dirigeix fa exercicis de simulació, entre 10 i 15 cada any, per preveure com s'ha d'actuar davant unes hipotètiques circumstàncies.

A la imatge principal, Fernando Simón en roda de premsa / Efe