La vacuna contra el coronavirus de Pfizer i BioNTech és "segura" i "ben tolerada" pels nens d'entre cinc i onze anys. D'aquesta manera, amb la dosi adequada desencadena una resposta immunitària "robusta", segons els resultats d'un estudi publicat per les dues empreses aquest dilluns i que ha recollit l'agència AFP i El Mundo.

Les dues empreses tenen previst presentar dades "tan aviat com sigui possible", segons constata el comunicat que s'afirma que la resposta immunitària és semblant a la que es podia veure entre joves de 16 a 25 anys que van rebre una dosi major de la vacuna. 

Vacunes aprovades per al seu ús

L'Agència Europea dels Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) i l'FDA dels EUA han aprovat les vacunes per als majors de 12 anys. El fet que la variant delta hagi fet augmentar el nombre de casos als EUA –i arreu del món– les farmacèutiques han volgut presentar estudis i dades que assegurin que les vacunes són segures per a tots els grups poblacionals.

Ara bé, en comptes d'administrar els 30 micrograms habituals per a les persones adultes, la vacuna per a aquest grup conté 10 micrograms per injecció.

La previsió de Pfizer era a l'octubre

Tot sobre el previst. Pfizer i BioNTech explicaven a principis de setembre que confiaven poder administrar el seu preparat a partir del mes d'octubre a menors d'entre cinc i onze anys. "En les pròximes setmanes presentarem a les autoritats de tot el món els resultats del nostre estudi en relació amb els menors d'entre cinc i onze anys i sol·licitarem l'autorització de la vacuna per a aquesta franja d'edat també aquí a Europa", va assegurar la cofundadora de BioNTech, Özlem Türeci.

En declaracions a Spiegel ja va explicar que estaven preparant la producció i que la vacuna serà la mateixa però amb una dosi menor. El cofundador de BioNTech,Uğur Şahin, va insistir ja en aquell moment que els resultats de l'estudi ja estaven sobre la taula i només calia que siguin preparats per enviar a les autoritats reguladores. 

"Com a societat encara ens queden uns seixanta dies per evitar un hivern dur" i "hauríem de fer el possible en aquests dos mesos per mobilitzar tantes persones com sigui possible", va dir al seu moment Şahin i se'n va fer eco Efe.

Així mateix, per a finals d'any, s'espera tenir resultats per als menors de sis mesos d'edat. 

Una tercera dosi multiplica la protecció per 10

Les dades del Ministeri de Salut israelià publicades el mes passat analitzaven més d'un milió d'israelians majors de 60 anys que van rebre una dosi de reforç entre el 30 de juliol i el 22 d'agost. A partir d'aquestes dades es va trobar que 12 dies o més després d'aquesta dosi de reforç, el risc relatiu de malaltia greu va disminuir més de deu vegades i el risc relatiu d'infecció confirmada va disminuir més d'11 vegades. 

Aquestes dades seran publicades al New England Journal of Medicine. Segons explicava el director general del Ministeri de Salut, Nachman Ash, a la CNN, mostren que una dosi de reforç de la vacuna de Pfizer va disminuir dràsticament el coronavirus sever. 

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari prepara una vacuna per a ser administrada / Efe