Si ja les notícies sobre el coronavirus són de vegades molt contradictòries, a això cal sumar-li la quantitat de falòrnies que estan circulant a través de les xarxes socials, els whatsapps i altres suports sobre la pandèmia, amb qüestions com la prevenció o el tractament com temes estrella.

En aquest sentit, diversos organismes com l'Organització Mundial de la Salut, el Ministeri de Sanitat, les Forces de Seguretat de l'Estat i l'Organització Col·legial d'Infermeria han realitzat una crida per parar la propagació d'aquestes falòrnies que no tenen cap fonament científic.

Màscara termómetro

Fins i tot aquesta última organització s'ha posat en marxa un canal de denúncia de falòrnies sobre coronavirus, en el que diversos experts desmenteixen o verifiquen diferents informacions i en el que es pot contactar a través d'aquesta adreça electrònica: [email protected]

Aquests són algunes de les falòrnies que s'han detectat i que han anat circulant en els últims dies.

«Ser capaç de mantenir la respiració durant 10 segons o més demostra que no pateixes la malaltia COVID-19»

 

Els símptomes més freqüents del coronavirus són febre, tos seca, dispnea i mal de coll. Amb menor freqüència, nàusees, diarrea, vòmits i alguns altres símptomes respiratoris. Però en cap cas no té a veure amb patir cap malaltia el fet de mantenir la respiració.

«La llum ultraviolada desinfecta les superfícies i la pell»

 

L'ús d'aquests llums de radiació ultraviolada no només no desinfecta la pell ni cap superfície, sinó que poden ser perjudicials per a la salut produint irritacions i cremades.

«La picadura d'un mosquit pot transmetre coronavirus»

 

El COVID-19 és un virus respiratori que es propaga per contacte amb una persona infectada a través de les gotículas respiratòries que es generen quan aquesta persona tus o esternuda. Cap autoritat mèdica no ha pogut comprovar fins a la data ni s'han trobat proves que el coronavirus es transmeti per mitjà de mosquits o un altre tipus d'insectes.

Mosquit

«El coronavirus es transmet per l'aire»

 

Potser aquest és una de les falòrnies més esteses, però el cert és que l'Organització Mundial de la Salut ja ha confirmat que el COVID-19 no es transmet per l'aire. La forma de transmissió del virus és per gotes produïdes en tossir, esternudar o parlar i per contacte amb material contaminat per les nostres mucoses, oral, ocular i nasal principalment. Aquestes gotes són massa pesades per mantenir-se en l'aire, així que per gravetat cauen ràpidament.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat