Existeixen molts tipus de leucèmia, el tipus de càncer de sang més comú a tot el món. Es produeix quan els glòbuls blancs, una de les tres cèl·lules sanguínies que existeixen, creixen de forma descontrolada i impedeixen la correcta proliferació de les altres dues. Això provoca problemes en el transport de l'oxigen als teixits, en la curació de les infeccions o en el control de les hemorràgies, empitjorant la salut de les persones que el pateixen. Es calcula que, segons dades de l'OMS, el 2018 es van diagnosticar 437.033 nous casos i van morir 309.006 persones a tot el món.

Generalment el tractament consisteix en l'aplicació de quimioteràpia, encara que en existir diversos tipus de leucèmia s'han de tenir en compte les característiques pròpies de cada cas. En els últims anys s'ha estat investigant en la fabricació d'una nova vacuna terapèutica (que estimuli l'acció del sistema immunològic per fer front a la malaltia) i sembla que des de la Xina arriben bones notícies en aquest sentit.

LeucèmiaImatge microscòpica de la leucèmia

Investigadors de l'Institut d'Enginyeria de Processos (IPE) de l'Acadèmia Xinesa de Ciències i de l'Hospital Zhujiang de la Universitat Mèdica del Sud han desenvolupat un nou tipus de vacuna terapèutica, tal com es recull en un estudi publicat a la revista Nature Biomedical Engineering.

La vacuna s'ha desenvolupat mitjançant l'ús de microcàpsules d'àcid polilàctic que contenen un nou pèptid epítop –és a dir, que inclou un antigen que és capaç de provocar una resposta immunitària– i un anticòs anti PD-1, que evita que les cèl·lules tumorals no siguin reconegudes pel sistema immune. I encara que el rendiment terapèutic encara no assoleix les expectatives dels experts, es tracta sens dubte d'un pas important en la lluita contra aquesta malaltia.

"Les nostres troballes clíniques van revelar l'alta expressió de EPS8 i PD-1 / PD-L1 en pacients amb leucèmia, que podrien utilitzar-se respectivament com un nou tipus d'antigen de leucèmia i un objectiu per al desenvolupament d'una vacuna", ha assegurat el professor LI Yuhua de Hospital de Zhujiang.

En aquesta nova vacuna, amb una sola dosi, les microcàpsules que s'introdueixen i dilueixen provoquen l'alliberament del pèptid i l'antigen, que provoquen una millora significativa en l'activació de limfòcits T citotòxics (CTL) específics, que reconeixen les cèl·lules infectades o transformades i les destrueixen.

XeringaLa vacuna s'ha desenvolupat mitjançant l'ús de microcàpsules d'àcid polilàctic

La formulació a base de microcàpsules va demostrar ser més eficaç que altres models terapèutics desenvolupats fins ara, com per exemple l'ús d'un adjuvant, una substància que s'utilitza per reforçar la resposta immunitària a les vacunes. "Amb els avantatges del material d'àcid polilàctic, la conveniència en la preparació de la formulació de la vacuna, la diversitat dels seus components i l'excel·lent efecte terapèutic, la vacuna basada en microcàpsules exhibeix un gran potencial per a la seva utilització clínica", asseguren els científics que han participat en ella.