Un equip d'experts francesos ha publicat un manifest en el qual sis grans associacions mèdiques i més de 70 científics francesos demanen que els metges receptin a la població vitamina D per fer front a la pandèmia del nou coronavirus. Segons expliquen en el seu escrit, els suplements de vitamina D podrien ser útils per contribuir a la prevenció d'una infecció de Sars-CoV-2 i, sobretot, a reduir les formes greus de la Covid-19.

Entre els signants, es troben la Societat Francesa d'Endocrinologia, la de Pediatria, la de Geriatria, la d'Endocrinologia i Diabetis Pediàtriques i la de Nefrologia, Diàlisi i Trasplantaments. Els detalls estan publicats a la revista científica La Revue du Practicien on es recullen tots els detalls.

En l'Estat espanyol es calcula que més del 50% de la població té manca d'aquest nutrient extremadament important per al funcionament dels òrgans del cos.

La millor manera de sintetitzar-la és a través de l'exposició al sol, i a través de certs aliments com el peix gras i els productes lactis fortificats. La ingesta diària recomanada (IDR) generalment és d'al voltant de 400–800 UI (unitats internacionals), encara que hi ha una certa controvèrsia perquè part de la comunitat científica assegura que aquestes xifres són superiors. Una de les funcions més importants és reforçar el sistema immunològic. De fet, interactua directament amb les cèl·lules responsables de combatre les infeccions.

Prenent el solL'exposició al sol durant uns vint minuts diaris és fonamental per mantenir els nivells de vitamina D

Els següents són alguns dels aliments que més contenen vitamina D.

El peix i els olis de peix

L'oli de fetge de bacallà conté 450 UI per culleradeta, el 75% de la quantitat diària recomanada d'una persona. Els arengs contenen 306 UI per filet, el 51% de la dosi diària recomanada, el peix espasa 706 UI per peça, el 117% de la dosi diària recomanada.

Rovells d'ou

Un plat d'ous remenats amb dos ous de gallina grans de corral conté 88 UI.

Bolets i fongs|bolets

El maitake conté 562 UI per 50 grams, el 94 per cent de la dosi diària recomanada. Els bolets shiitake tenen 77 UI per 50 g, el 12 per cent de la dosi diària recomanada. Els bolets Portobello, 568 UI per 50 g, i els bolets blancs 523 UI per 50 g.

ShiitakeEls bolets de la varietat shiitake són rics en vitamina D

Aliments enriquits

Al supermercat es poden trobar productes com a llet de vaca o de civada o iogurts, així com alguns cereals per a l'esmorzar, enriquits amb vitamina D.