Tardarem anys a analitzar per complet com la pandèmia està canviant les nostres vides, però de moment, científics i experts de tot el món estan investigant a poc a poc una infinitat de conseqüències de la irrupció del virus en les nostres vides. Així, d'aquesta manera, s'ha arribat a encunyar un terme anomenat coronofòbia que, segons els especialistes, defineix un nou tipus d'ansietat específica relacionada amb la Covid-19.

Després d'analitzar gairebé 500 estudis que van abordar l'alarma i el pànic que sentien les persones durant la pandèmia, els investigadors han definit la coronofòbia com "una resposta excessiva desencadenada de por a contreure el virus que causa la Covid-19, que porta a una preocupació excessiva acompanyada pels símptomes fisiològics, un estrès significatiu sobre pèrdua personal i ocupacional, augment dels comportaments de recerca de seguretat i tranquil·litat, i evitació de llocs i situacions públics, que causa un marcat deteriorament en el funcionament de la vida diària".

HidrogelLes persones que pateixen en excés davant de la possibilitat de contreure la Covid-19, pateixen coronofòbia

Són nombrosos els factors que poden conduir a patir coronofòbia, com per exemple dedicar molt temps a pensar sobre les incerteses derivades de la pandèmia (salut de les persones properes, pèrdues de feina o de poder adquisitiu, falta de relacions personals), adoptar noves pràctiques i comportaments d'evitació social o la necessitat contínua d'escoltar notícies als mitjans sobre l'evolució de la pandèmia.

El cert és que dir que la pandèmia ha estat estressant seria quedar curt. Les preocupacions relacionades amb la Covid-19 han portat a altíssims nivells d'ansietat en la població, com ho demostren molts estudis. Però, quina diferència existeix entre patir una ansietat justificable derivada de la situació actual i coronofòbia? Doncs, bàsicament, pel nivell d'ansietat que patim.

Si aquests sentiments ens permeten, malgrat les restriccions i complint les mesures, dur a terme una vida el màxim de normal possible, treballant i relacionant-nos amb els altres encara que sigui telemàticament, l'ansietat que patim pot definir-se com una cosa normal. Però si perdem la capacitat de contactar amb els altres, no podem complir les nostres obligacions laborals o familiars i vivim amb una por permanent, llavors podríem estar parlant de coronofòbia.

Dona màscara ordinadorUn dels símptomes de la coronofòbia és el de no poder mantenir contacte amb els altres

Segons les dades, com els d'aquesta investigació duta a terme per científics de la Universitat de Pennsilvània, en general les dones estan patint més ansietat que els homes. Les persones més joves també estan experimentant un augment de l'ansietat, no només pel virus per si mateix, sinó per l'efecte incert que la pandèmia pot tenir en el seu futur. A més, el fet de passar molt més temps davant dispositius i a les xarxes socials està despertant encara més preocupació en les famílies, que no veuen manera de suplir la falta de relacions socials que estan provocant les mesures de restricció de la mobilitat.

Per als casos de les situacions més greus els experts aconsellen demanar ajuda mèdica, perquè a vegades una teràpia aplicada a temps pot ajudar a suportar millor la situació i evitar problemes més greus en el futur.