Segons un estudi de l'Hospital Vall d'Hebron, un 58% de les embarassades va sofrir ansietat, mentre que un 38% va presentar símptomes de depressió durant els mesos del confinament més estricte. Les dades revelen que la pandèmia ha colpejat emocionalment amb més força les embarassades que la resta de la població.

Conseqüències de la pandèmia durant l'embaràs

L'estudi publicat a la revista Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica assenyala que les persones embarassades van presentar problemes amb la seva salut mental de manera desproporcionada en comparació amb la resta de la població, que també va demostrar un repunt significatiu. Pel que fa a la població general, les investigacions apunten a un 18,7% de casos de depressió i un 21,6% amb ansietat.

Les 204 persones que van participar en l'estudi entre el 27 de març i el 4 de maig van respondre a qüestionaris per tal que els investigadors n'extraguessin dades sobre els nivells de depressió i ansietat i el suport social de les interaccions socials, així com el suport emocional i afectiu que rebien.

Més recursos per a les gestants

La recerca ha demostrat que la manca de suport social a conseqüència de la pandèmia ha agreujat el risc de desenvolupar ansietat i depressió, sobretot durant el primer i segon trimestre de l'embaràs, "probablement perquè en aquestes primeres etapes de la gestació hi ha més risc de perdre el fetus". D'ençà d'aquests resultats, el doctor Miguel Sandonis, psiquiatre adjunt del Programa de Salut Mental Perinatal del Servei de Psiquiatria del Vall d'Hebron, ha recomanat la implementació de programes que ofereixin un suport addicional durant l'embaràs, una cosa essencial per disminuir "l'estrès i els riscos de complicacions o d'un part prematur". Més concretament, part de les ajudes haurien de venir en forma de recursos econòmics i socials per a la maternitat.

Sorprenentment, el confinament ha causat menys impacte emocional a les embarassades que ja patien algun símptoma abans de la pandèmia, probablement perquè un terç ja rebien tractament, i d'alguna manera comptaven amb més resiliència per afrontar la crisi.

En definitiva, l'estudi ha servit per poder trobar nous factors que desencadenin problemes de salut mental entre les persones gestants, ja que "conèixer-los ens ajuda a tenir-los en compte en el futur i desenvolupar estratègies per millorar l'estat de salut de les pacients més precoçment", tal com apunta Maia Brik, obstetra i investigadora del grup de recerca en Medicina Materna i Fetal del Vall d'Hebron Institut de Recerca.

 

Foto principal: més del 50% de les embarassades van patir ansietat o depressió durant el confinament / Unsplash