L'ascens continuat de contagis de Covid-19 a Euskadi ha portat el lehendakari Iñigo Urkullu a prendre noves restriccions. Entre elles, la prohibició de fer reunions de més de 6 persones (fins ara el nombre màxim era de 10), reduir els aforaments en àmbits com l'hostaleria i en esdeveniments culturals i religiosos al 50 % i limitar el tancament de restaurants i bars a les 00.00. Aquestes restriccions entraran en vigor en els pròxims dies, una vegada que rebin la ratificació del Tribunal Superior de Justícia del País Basc.

La situació de la Covid-19 a Euskadi

La segona onada ha impactat amb força a moltes zones d'Euskadi. Segons l'últim butlletí epidemiològic, 12 municipis bascos, 10 dels quals guipuscoans, tenen una taxa d'incidència acumulada superior als 500 casos per cada 100.000 habitants, i 25 estan per sobre dels 300, mentre que la taxa global en el conjunt d'Euskadi se situa en 323,81, superant els 400 (426,6) a Gipuzkoa i per sota de 300 a Bizkaia (266,96) i a Àlaba (264,05).

A més, la taxa de positivitat creix i assoleix el 7,7 % i els nous positius arriben als 841 un dia. Aquestes dades col·loquen Euskadi en el nivell 4 d'alerta, un estat de "transmissió alta", tal com es recull en el pla Bizi Berri II, en el qual es contempla la previsió de resposta institucional a l'evolució de la pandèmia.

lehendakari urkullu euskadi mascareta - Efe

El lehendakari, Iñigo Urkullu, a la seva arribada a la reunió del comitè assessor que li assisteix com a director únic del Pla de Protecció Civil d'Euskadi (LABI) per valorar l'adopció de possibles mesures contra la Covid-19 després del repunt de nous positius registrat aquesta dissabte. / Efe

Amb aquest escenari, la consellera de Salut, Gotzone Sagardui, ha assenyalat que "no queda una altra que ser més estrictes" amb l'objectiu de garantir la seguretat i frenar com més aviat millor l'expansió del virus. En aquesta línia s'orienten les restriccions acordades, entre les quals no es troben de moment els confinaments perimetrals de municipis, malgrat que alguns, com els gipuzcoanos d'Azkoitia i Azpeitia tinguin una incidència acumulada superior als 1.000 casos en 14 dies.

La consellera no ha descartat que a futur s'hagin de prendre "mesures quirúrgiques" com els confinaments selectius, però ha confiat que amb les anunciades se sigui "a temps" de frenar aquest repunt, per a la qual cosa ha instat els ciutadans a reduir la seva vida social després de constatar que "de certa manera s'han relaxat" els hàbits preventius.

Quant a la situació dels hospitals, la consellera entén que la seva capacitat "és molt lluny d'assolir un índex compromès", ja que hi ha 51 persones en les UCI amb Covid, quan Euskadi té la capacitat de 620 llits en aquestes unitats.

Les noves restriccions a Euskadi

Una vegada que es publiqui l'ordre corresponent, els aforaments a l'interior de bars i restaurants, no en les seves terrasses, es reduiran un 50 %, igual com en esdeveniments culturals i religiosos. L'horari de tancament en hostaleria s'avança una hora, fins a les 00.00, i es prohibeix l'activitat en txokos i societats.

Les agrupacions no poden sobrepassar les 6 persones, el límit d'assistència a esdeveniments se situa en un màxim de 400 participants en interiors i de 600 en exteriors, els parcs, jardins i l'ús dels espais de jocs infantils han de tancar-se a les 23.00 hores i queden suspeses les competicions d'esport no federat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat