La Comissió Europea (CE) ha tancat aquest dimarts unes negociacions amb la farmacèutica francesa Valneva per adquirir 30 milions de vacunes contra el coronavirus, amb l'opció d'adquirir-ne unes altres 30 milions més addicionals. 

Amb aquest acord, ja són set els que Europa ha tancat per a l'adquisició de diferents vacunes anti-Covid: Pfizer i BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson and Johnson, Sanofi-GSK i Curevac. "L'acord d'avui complementa encara més la cartera de vacunes de la Unió Europea i demostra el compromís de la Comissió de trobar una solució a llarg termini a la pandèmia", explicava la presidenta de la CE, Ursula Von der Leyen.

El mes passat, la farmacèutica anunciava que començaria els primers assajos clínics de la seva vacuna en quatre llocs d'Anglaterra. Segons Reuters, els assajos de Fase I i Fase II, implicaven a 150 voluntaris a Bristol, Birmingham, Southampton i Newcastle, i estaven dissenyats per demostrar si la vacuna és segura i produeix resposta immune. A través d'un comunicat van informar que si tenien èxit, la companyia pensava dur a terme assajos més grans a l'abril d'aquest 2021 per determinar-ne l'eficàcia. 

Oxford demana ser validada per l'EMA

La farmacèutica AstraZeneca i la Universitat d'Oxford han sol·licitat aquest dimarts a l'Agència Europea del Medicament (EMA) una possible llicència condicional d'ús de la vacuna contra la Covid-19 a la Unió Europea, i l'EMA podria prendre una decisió abans del 29 de gener.

Segons ha confirmat l'agència, els seus experts en medicaments humans (CHMP) analitzaran tot el paquet de dades disponible en un "termini de temps el més breu possible" i podrien emetre les seves conclusions sobre la possibilitat que la Comissió Europea atorgui la llicència condicional a AstraZeneca a finals de mes.

Moderna arriba a Espanya

Les primeres dosis de la vacuna contra el coronavirus de la farmacèutica Moderna, procedents de Bèlgica, ja han arribat a Espanya, segons ha confirmat La Moncloa. Espanya rebrà unes 600.000 dosis en sis setmanes i les primeres ja haurien arribat aquest matí a quarts de vuit al magatzem central del Ministeri de Sanitat. Des d'allà, es distribuiran a la resta del territori.

A partir d'ara, a l'Estat hi haurà dues vacunes anti-Covid. D'una banda, la desenvolupada per Pfizer i BioNTech i ara, la de Moderna. Aquesta última ja fa dies que s'administra als Estats Units. 

 

Imatge principal: la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen / Efe