Què poden tenir a veure una separació dels pares, negligència, abusos físics, verbals o sexuals amb el fet de no voler-se vacunar contra la covid (i en general, vacunar-se contra qualsevol malaltia)? Doncs sembla que la relació podria ser estreta. Si més no, això és el que suggereix una investigació finançada per Public Health Wales i publicada a la revista BMJ Open. De fet, l'estudi constata que els que han patit algun trauma infantil també tenen menys probabilitats de confiar en la informació oficial del Servei Nacional de Salut del Regne Unit (NHS). 

La investigació, de la que s'ha fet ressò el The Guardian, ha sortit a la llum tot just dos anys després que el virus hagués arribat al Regne Unit i un any després que comencés la campanya de vacunació perquè una de cada 10 persones del Regne Unit encara no ha rebut ni una sola dosi de la vacuna. La dada fa posar nerviosos els experts que han volgut esbrinar per què aquestes persones continuen sent reticents a rebre la vacuna contra la covid. 

Els investigadors van preguntar a 2.285 persones majors de 18 anys de Gal·les durant les restriccions de confinament del 2020 i del 2021. Se'ls va demanar sobre experiències infantils adverses, i també la poca confiança en l'NHS i si donaven suport o no a l'eliminació de les mesures covid. Entre les experiències infantils adverses hi ha la violència domèstica, abús de substàncies alcohol i altres problemes de justícia penal, pares separats o divorciats o l'abandonament d'un dels progenitors. Els resultats han demostrat que com més trauma havien experimentat les persones durant la infància, era més probable que desconfiessin de la informació sobre la pandèmia i que se sentissin injustament restringits pel govern. Les persones tenien, a més, el doble de probabilitats de trencar les normes covid si tenien més de quatre característiques.

Sense restriccions 

El passat 19 de gener, el país ja va anunciar la fi de les restriccions. Es va suspendre la recomanació de teletreballar i l'ús de mascaretes en espais públics. A més, també ha anunciat la fi de les quarantenes i les autoritats ja no demanaran el passaport covid. 

On tampoc son obligatòries ja les mascaretes és als centres escolars, tot i que el govern britànic va suggerir l'opció de portar mascareta en llocs molt concorreguts. 

Quina és la situació a Catalunya?

Si mirem el nombre de vacunats, amb dades del portal Dades Covid, un total de 6.462.039 persones tenen la primera dosi. I un total de 6.184.470​​ ja han rebut la vacunació completa. Per altra banda, Salut també ha facilitat dades de terceres dosis administrades, que aquest dimarts eren un total de 3.028.177. Segons dades, de l'Institut Nacional d'Estadística de l'any 2019, la població catalana és de 7,5 milions de persones. En aquest context, el Departament de Salut calcula que més del 81,6% de la població catalana ha rebut la primera dosi de la vacuna contra la covid. Un 71,6% té la segona dosi i el percentatge de vacunació completa és del 77,6%.

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari sosté una xeringa / Unsplash