L'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA) ha donat llum verda aquest divendres al medicament contra l'Alzheimer lecanemab, un dels tractaments experimentals que en alguns casos alenteix l'avenç de la malaltia en les primeres etapes. El fàrmac, produït per les farmacèutiques Eisai i Biogen, ja va fer públic el passat mes de setembre els resultats d'un assaig clínic de fase 3 on lecanemab va aconseguir reduir en un 27% el deteriorament cognitiu lleu en persones amb Alzheimer.

Ara, la FDA ha acceptat comercialitzar el fàrmac sota el nom de Leqembi. En un comunicat, el director de l'Oficina de Neurociència del Centre d'Avaluació i d'Investigació de Medicaments de la FDA, Billy Dunn, ha argumentat que "aquesta opció de tractament és la teràpia més recent per atacar i afectar el procés de la malaltia subjacent de l'Alzheimer, en lloc de només tractar els símptomes de la malaltia".

Dubtes amb lecanemab

A pesar que el doctor Billy Dunn ha justificat que lecanemab és un fàrmac "potencial" davant l'Alzheimer, hi ha certes preocupacions al respecte després dels resultats de l'últim assaig. De fet, es van detectar diversos efectes secundaris, com inflamacions i sagnat cerebral en alguns pacients.

En aquesta línia, cal recordar que les dues companyies farmacèutiques ja van comercialitzar un altre tractament per alentir l'Alzheimer conegut com Aduhelm. Els Estats Units van autoritzar la seva venda l'any 2021, tot i tenir certs dubtes en la seva efectivitat i seguretat. Per la seva part, l'Agència Europea de Medicament va denegar la sol·licitud de comercialització d'aquest fàrmac perquè va considerar que "l'evidència científica no demostrava que fos prou efectiu per al tractament en adults en fases inicials". Davant d'aquesta decisió i la incertesa al voltant del tractament, les farmacèutiques van anunciar que deixaven de comercialitzar l'Aduhelm

L'assaig clínic de lecanemab

El darrer estudi de lecanemab va utilitzar una mostra de 1.795 persones amb signes primerencs d'Alzheimer. Els participants es van dividir en grups per rebre placebo o el tractament, administrant una dosi de 10 mg/kg dues vegades a la setmana de lecanemab. En concret, aquest fàrmac es tracta d'un anticòs anti beta-amiloide (AB), una proteïna important que s'acumula al cervell de persones que tenen Alzheimer.

Segons mostren els resultats de l'assaig clínic, a partir dels sis mesos les persones que van rebre el tractament van començar a mostrar canvis "altament significatius" respecte al punt de partida. A més a més, al cap de 18 mesos de tractament, el fàrmac va reduir els nivells de la proteïna amiloide al cervell, que es mesuren a través d'una tecnologia sanitària coneguda com a tomografia per emissió de positrons (PET). "Creiem que aquestes troballes crearan horitzons nous en el diagnòstic i tractament de la malaltia d'Alzheimer, a més d'activar noves opcions de tractament", va assegurar el director general de la farmacèutica japonesa Eisai, Haruo Naito, en aquell moment.