L’agència del medicament dels Estats Units (FDA) ha concedit aquest dilluns l’aprovació definitiva a la vacuna desenvolupada per Pfizer i BioNTech per combatre la covid-19, així que aquest fàrmac es converteix en el primer a superar l’ús d’emergència que inicialment se li va atorgar al país nord-americà per agilitar el procés d’immunització.

El permís definitiu, aplicable per a persones de més de 16 anys, suposa una "fita", com ho ha descrit la responsable en funcions de l’Administració de Medicaments i Aliments (FDA) nord-americana, Janet Woodcock. En aquest sentit, confia que aquest pas concedeixi una "confiança addicional" en una vacuna que compleix «els màxims estàndards de seguretat, eficàcia i qualitat de fabricació».

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha incidit en aquest enfocament, insistint que "l’aprovació de l’FDA hauria de fer una confiança més gran que aquesta vacuna és segura i efectiva". "Si no t’has vacunat encara, és el moment", ha proclamat a Twitter Biden, que té previst, de fet, rebre una tercera dosi de reforç de la vacuna de Pfizer.

Els EUA aposten per la tercera dosi

La notícia coincideix amb el fet que la setmana passada, els responsables de Salut dels Estats Units van exposar que aposten per injectar una tercera dosi de la vacuna contra la covid-19. Així ho van indicar en un comunicat conjunt publicat pel Departament de Salut nord-americà, que recollia l'ACN, i que signaven, entre d'altres, l'assessor del president Joe Biden, el doctor Anthony Fauci, o el director del Centre de Control i Prevenció de Malalties, Rochelle Walensky.

D'aquesta manera, van exposar que les terceres dosis es podrien començar a administrar a partir del 20 de setembre a les persones que fa més de 8 mesos que van rebre la segona injecció. En tot cas, però, el pla espera l'autorització del regulador, la FDA, que ha d'analitzar els estudis presentats per Pfizer i Moderna sobre les terceres dosis.

Per què ara?

"Les dades disponibles deixen clar que la protecció contra la infecció de SARS-CoV-2 comença a disminuir amb el temps després de les dosis inicials i, això, juntament amb la variant delta, fa que comencem a veure proves d'una reducció de la protecció en casos de malaltia lleu o moderada", afirmava el comunicat.

Segons els experts dels Estats Units, "l'actual protecció contra una infecció greu, hospitalització o mort podria disminuir en els pròxims mesos, especialment entre els que tenen major risc o es van vacunar fa més temps". "Per això concloem que una dosi de recordatori serà necessària per maximitzar la protecció de les vacunes i allargar-la", afegien.

 

 

Imatge principal: una vacuna de Pfizer / Efe