Fins ara el remdesivir, un fàrmac antiviral, ha estat un dels principals medicaments que s'han emprat per combatre el coronavirus en tot el planeta, mentre no hi hagi una vacuna. De fet, tant és així que el president dels Estats Units, Donald Trump, en va comprar mig milió de dosis el passat juliol esgotant les reserves mundials de tres mesos. Ara, però, l'Agència Europea del Medicament ha anunciat aquest divendres que revisarà si el remdesivir provoca lesions greus als ronyons de pacients de la Covid-19.

De fet, aquesta mateixa entitat havia autoritzat l'utilització del medicament per a pacients de Covid-19 perquè, amb menys dades clíniques de les habituals, es va considerar que els seus beneficis eren millors que els riscos. 

Capsa remdesivir / ACNUna capsa de remdesivir / ACN

Efectes adversos no desitjats

Al detall, el comitè de seguretat d'aquesta agència ha decidit estudiar si la toxicitat renal d'aquest medicament provoca "efectes adversos no desitjats" als ronyons d'alguns pacients. A l'espera dels resultats de l'anàlisi d'aquests casos, l'EMA ja ha avançat que "pot ser necessària una acció reguladora" si es confirma que el tractament provoca danys renals.

Cal destacar que durant la revisió prèvia a l'autorització, la toxicitat renal del remdesivir es va analitzar només en animals i ja llavors l'EMA va avisar que calia més informació sobre els seus efectes en els ronyons.

Ara bé, tot i els casos detectats recentment, l'EMA assegura que de moment no es pot determinar si hi ha una relació causal entre el remdesivir i les lesions. A més, recorda, que el virus de la Covid-19 també causa aquest tipus de danys, per exemple.

El passat mes d'agost Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar la disposició per la qual l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri de Sanitat, va afegir el remdesivir en el llistat dels medicaments considerats essencials en la gestió de la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.