La tornada a classes està sent a escala global una de les preocupacions més importants de les autoritats sanitàries. Escoles i universitats d'arreu han obert les portes procurant prendre les mesures de seguretat més importants però sense tenir molt clar que és el que anava a passar a partir d'aleshores. Aquí és aviat per fer valoracions, però en alguns països que van obrir en dates més primerenques ja es poden comprovar què és el que està succeint.

Un estudi publicat aquesta setmana als Estats Units ha conclòs que l'obertura de les universitats ha sumat una mitjana de 3.000 casos de contagis de COVID-19 al dia entre mitjans de juliol i mitjans de setembre. En total, fins el 10 de setembre s'han reportat més de 88.000 casos entre estudiants i personal de gairebé 1.200 universitats als Estats Units, segons el New York Times.

Material d'estudi (1)

La tornada a classe, un dels obstacles més importants en la gestió del coronavirus

A la Universitat de Notre Dame a Indiana, gairebé 12.000 proves en estudiants de pregrau i postgrau van donar una taxa de prova positiva del 0,28 per cent abans que les classes comencessin a l'agost. Vuit dies després que els estudiants tornessin al campus, la taxa de positivitat havia augmentat a gairebé el 16 per cent. Això va portar l'escola a imposar les classes virtuals durant 2 setmanes.

A la Universitat d'Auburn, els casos de COVID-19 es van quintuplicar des de la primera setmana de classes fins a la segona, passant de 41 la setmana del 8 d'agost a 208 la setmana del 15 al 21 d'agost. A la Universitat d'Alabama també es van produir més de 1.000 nous casos positius en les seves primeres dues setmanes des que va reobrir i la de Carolina del Nord va obrir les seves portes presencials durant una setmana i després ràpidament va haver de tancar després que sorgissin 135 casos positius del 10 al 16 d'agost. La població estudiantil allà va registrar una taxa de positivitat del 13 per cent, gairebé el doble de l'índex de casos del 7 per cent de l'estat. Els casos positius en l'UNC van superar els 1.000 el mes d'agost.

En general, els estudiants que han donat positiu en les proves de COVID-19 en aquestes universitats han experimentat principalment símptomes lleus, però això no significa que no puguin transmetre la malaltia a poblacions més vulnerables. La prevalença relativa de casos en aquests campus universitaris és més alta que en les àrees del voltant i això preocupa molt. Entre d'altres, també perquè als Estats Units hi ha molt desplaçament geogràfic en la població universitària i existia el perill que els estudiants tornessin a les seves ciutats o municipis amb la infecció, contribuint a generar nous focus.

Estudiants rient (1)

Els estudiants solen tenir símptomes lleus però poden infectar persones vulnerables

Un dels punts més problemàtics és l'esport universitari, molt arrelat als Estats Units. Són molts els exemples de centres amb esportistes que han donat positiu i estan en quarantena, entre altres coses pel contacte que es produeix entre persones en aquest tipus d'activitats.

Davant d'aquesta situació, els experts demanen que s'inverteixi en proves de detecció entre els estudiants amb freqüència, especialment quan hi ha brots, i planificar la quarantena dels alumnes.