Seguint amb les mesures actuals: mascareta obligatòria, distància social i mesures excepcionals, si s'escau, la previsió de morts per coronavirus a Espanya és molt negativa.

Segons un estudi de la Universitat de Washington, les defuncions acumulades al febrer del 2021 poden arribar a les 58.833. Això significa que en cinc mesos, des d'aquest octubre fins el febrer de l'any que ve, es pot arribar a duplicar, pràcticament, el nombre de morts actuals i s'haurien de sumar 25.068 noves defuncions.

Xifres mort covidTotal de morts a Espanya basat en l'escenari actual / Infografia: IHME

Aquest és un escenari previsible segons l'estudi però també se situa en dos que van des del menys negatiu a un de catastròfic. En un escenari favorable, els morts poden arribar als 18.122 extres i en el pitjor a les 30.016. En el cas que les mesures actuals desapareguin i hi hagi una relaxació per part de la població la xifra es pot disparar als 77.762 morts addicionals en menys de mig any

El condicionant del sistema públic

L'Institute for Health and Evaluation (IHME) treballa en estadístiques globals a escala mundial i és un dels referents americans que compta amb el suport de la Fundació Bill i Melinda Gates. Els factors que té en compte són les dades actuals, les mesures dels governs però també la capacitat del sistema de salut pública de cada país. A tall d'exemple, es xifra en 129,69 morts diàries a 12 d'octubre i s'elevaria fins a les 227 el proper 1 de febrer si es mantenen restriccions com les que regeixen actualment. Si es relaxen les mesures, arribaran les 852, superant la primera onada.

D'una banda no preveu un col·lapse sanitari però si dona unes primeres xifres orientatives dels sistemes que s'hauran de reforçar. Per exemple, el proper mes de febrer caldran 18.745 llits hospitalaris de mitjana però en un escenari molt negatiu es podrien disparar als 29.568, una capacitat que estaria al límit de què disposa actualment el conjunt de l'estat. Pel que fa la UCI, la previsió són 2.142 places que es podrien reduir a 1.217 si les dades milloren. Així doncs, el pic que es va assolir el passat mes d'abril en el sistema de salut no es preveu que pugui tornar a repetir-se. 

I Catalunya?

La tendència de la corba es repeteix, de forma similar, a la resta de països europeus. L'estudi detalla l'evolució en les comunitat autònomes tot i que no entra en el detall dels escenaris. En les xifres d'avui, l'IHME estima que dels 5.860 morts actuals es podrà arribar als 7.780 el proper 1 de febrer. La diferència preveu que les defuncions per coronavirus seran de 1.920 addicionals.

Catalunya dadesTotal de morts a Catalunya basat en l'escenari actual / Infografia: IHME