La pandèmia de la Covid-19 va fer que l'esperança de vida en néixer caigués el 2020 en la majoria dels estats membres de la UE. Espanya és el país que lidera la llista dels descensos registrats més importants amb 1,6 anys menys en comparació amb el 2019.

Amb aquesta caiguda Espanya deixa de ser l'estat de la UE amb l'esperança de vida més alta i queda en segona posició, amb una esperança de 82,4 anys, al mateix nivell que Itàlia i Suècia i per darrere de Malta, que ocupa la primera posició. Entre els països més afectats segueixen a Espanya, Bulgària (-1,5), seguida de Lituània, Polònia i Romania (tots -1,4).

Les estadístiques oficials mostren que l'esperança de vida ha augmentat, de mitjana, més de dos anys per dècada des dels anys seixanta. Tot i això, les últimes dades revelen que per primera vegada durant l'última dècada l'esperança de vida s'ha estancat en els darrers anys en diversos estats membres de la UE, i ara ha baixat per la pandèmia.

A més, les dades mostren que els homes han estat els més afectats a la majoria dels estats membres de la UE amb els majors descensos de l'esperança de vida registrats a Bulgària (-1,7 anys), Letònia i Polònia (tots dos -1,5 anys), així com a Espanya i Romania (tots dos -1,4 anys). Tot ser un dels estats on més ha caigut l'esperança de vida dels homes a Europa, en el cas d'Espanya ,l'afectació de les dones ha estat més forta (-1,6 anys) a diferència del que passa en altres estats europeus.

La Covid a Espanya

Espanya ha registrat 8.788 nous positius de Covid-19 des de dimarts, fet que deixa la xifra global en 3.326.736 des de l'inici de la pandèmia. Pel que fa a les defuncions, des de l'últim informe n'hi ha hagut 126, i ara la xifra total és de 76.037. Madrid encapçala els contagis en els últims 7 dies amb 9.849 casos, seguida d'Andalusia amb 6.328.

Per darrere, Catalunya amb 5.550 i el País Basc amb 3.141. Des de l'inici de la pandèmia, Madrid és on més contagis s'han acumulat, amb 635.461 casos. Just després se situa Catalunya amb 543.680. Els segueix Andalusia amb 513.619. La comunitat autònoma amb més diagnosticats el dia previ és Madrid amb 2.393. A Catalunya n'hi ha hagut 185.

Pel que fa a les defuncions, Sanitat xifra en 76.037 el total de morts per coronavirus arreu de l'Estat espanyol, 126 més que dimarts. Segons l'informe del Ministeri, 240 s'han produït en els darrers 7 dies. D'aquestes, a Madrid n'hi ha hagut 58, a Andalusia 38 i a Castella i Lleó 23. A Catalunya n'hi ha hagut 8.

 

Foto principal: Els peus d'un recent nascut / Unsplash - Omar López

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat