La vacuna russa Sputnik V ja està autoritzada a 65 països del món. Ara, Eslovàquia ha manifestat que podria incloure aquesta vacuna contra el coronavirus a la seva campanya de vacunació el pròxim mes de juny. Així ho va explicar el ministre de Salut Vladimir Lengvarsky i recull Reuters. 

El país es convertiria d'aquesta manera en el segon país de la Unió Europea, després d'Hongria, en fer servir la vacuna russa que encara no ha estat aprovada per l'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès).

Eslovàquia va comprar dosis de Sputnik V per primera vegada al mes de març, tot i que la compra sorpresa va provocar un trencament de la coalició de govern i la dimissió del primer ministre, recorda la mateixa agència. De moment, tot i la compra i el desgavell posterior, encara no s'ha començat a administrar al país perquè d'una banda, l'EMA no l'ha aprovat i, per altra banda, també s'han plantejat problemes de falta de dades sobre la vacuna. 

El Ministeri de Salut va dir la setmana passada que un laboratori hongarès havia confirmat que el primer lot de Sputnik V enviat a Eslovàquia era satisfactori, segons recull Reuters. "Espero que puguem incloure Sputnik al programa de vacunació a principis de juny", ha manifestat en roda de premsa Lengvarsky aquesta setmana. 

Eslovàquia ha registrat un total de 387.000 casos de coronavirus des de l'inici de la pandèmia i un total de 12.135 han perdut la vida pel virus.

Com és Sputnik V

La vacuna russa Sputnik V té de base l'adenovirus i treu pit d'haver aconseguit barrejar vacunes i constata, a través de les seves xarxes socials que "els còctels de vacunes són el camí" i destaquen que "Sputnik V està feliç de veure a altres seguir el seu enfocament", han manifestat.

Segons la pàgina oficial de la vacuna russa i la de l'EMA, la vacuna es basa en dos vectors contra el coronavirus l'Ad26 (fet servir en la primera dosi) i l'Ad5 (per la segona dosi, per incrementar l'afecte).

Totes dues, segons sembla, inclouen un gen que codifica la proteïna S de les espines del virus SARS-CoV-2.

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari sosté una capsa amb diversos vials de la vacuna russa Sputnik V / Efe