Per llei, una persona pot rebutjar vacunar-se però no escollir amb quina fer-ho. Davant la incertesa generada en els darrers dies amb la vacuna d'AstraZeneca, el govern de Pedro Sánchez ha detallat la normativa estatal: "La campanya de vacunació està condicionada per la greu situació epidemiològica que estem vivint en les últimes setmanes, amb un increment dels contagis i ingressos hospitalaris i amb un increment també notable de risc per a determinats grups de població, entre els quals destaquen les persones de 80 o més anys. Per això, i per tal de reforçar la protecció dels més vulnerables com més aviat millor, l'elecció de la vacuna a aplicar no pot ser una elecció individual sinó que s'ha de basar en l'eficàcia i la indicació de les vacunes per als diferents grups de vacunació".

A més, per si queden dubtes, és taxatiu i explicita la pregunta i la resposta amb un contundent "no". D'altra banda, també es recorda que l'ordenació i el calendari el marca el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, en el qual estan representades les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat. D'aquesta manera, se segueix l'estratègia del passat mes de setembre per un Grup de Treball Tècnic multidisciplinar dependent de la Ponència de Programa i Registre de Vacunacions d'aquest consell. Pel que fa al registre de les dades personals d'aquells que es vacunin, quedarà establert dins els sistemes d'informació de cada comunitat autònoma. Diàriament aquests registres remeten la informació al sistema estatal, on les dades identificatives passen a l'anonimat per tal d'establir el control tan sols en xifres absolutes. Ara bé, en l'historial clínic de cada persona, com passa amb les altres vacunes, sí hi apareixerà.

A Itàlia pots escollir-la

La normativa espanyola no és única. Altres països, com Itàlia, han adoptat canvis i els que siguin cridats a vacunar-se amb AstraZeneca podran rebutjar-la i esperar rebre'n una de diferent. El president del conseller superior de Sanitat italià, Franco Locatelli, va anunciar aquest canvi coincidint amb la suspensió temporal d'aquesta vacuna que ja s'ha establert reprendre. "Si algú té l'accés i el rebutja, serà reconsiderat més tard per un altre tipus de vacuna", va reiterar Locatelli.

Sobre l'obligatorietat també hi ha matisos que, finalment, poden acabar decidint-se en un jutjat. El passat mes de febrer, el parlament gallec va aprovar una proposició de llei que tipifica la negativa a vacunar com una infracció lleu, amb multes que van des dels 1.000 als 3.000 euros. I, en els casos més greus, i injustificats, de fins a 60.000. El document es refereix com "la negativa injustificada a sotmetre a mesures preventives, consistent en la vacunació o immunització prescrita per les autoritats sanitàries".

La proposició ha comptat amb 41 vots del Partit Popular, que té la majoria absoluta i 32 vots en contra del Partit Socialista de Galícia i del BNG. Cal recordar que la vacunació a Espanya va deixar de ser obligatòria amb la reforma el 1980 de la Llei de Bases de la Sanitat Nacional, que sí que imposava aquesta immunització. D'aquesta manera, ara per ara, una autonomia no pot fer obligatori una cosa que, de manera estatal, és una recomanació.