El 90% de les famílies d'Europa i dels Estats Units tenen microones a casa! I són molts els experts que ens alerten dels riscos del microones per a la nostra salut si no l'utilitzem correctament. Diversos experts alerten que si escalfem el menjar amb algunes safates de plàstic "es desprenen els ftalats del plàstic i es transmeten al menjar". Què són els ftalats? Són substàncies químiques artificials i un dels plastificants més utilitzats a tot el món. Els ftalats aconsegueixen que el plàstic rígid sigui molt més suau i flexible. S'han arribat a utilitzar per fabricar coses molt diverses, des de joguines per a nadons fins a materials plàstics autoritzats per estar en contacte amb el menjar. Així, s'han arribat a trobar en alguns sonalls per a bebès. "Si un producte plàstic és flexible, probablement conté ftalats a no ser que la marca digui específicament que no", adverteix l'Institut Nacional de Salut Mediambiental.

El BPA pot provocar càncer, problemes de cor, infertilitat, obesitat, agressivitat...

Diversos estudis relacionen els ftalats amb alteracions del sistema endocrí, els òrgans i teixits del nostre cos que segreguen les hormones, vaja... que poden ser molt dolents per a la salut. En aquesta mateixa línia, altres experts alerten d'altres contaminants com el bisfenol A (BPA) que porten molts productes del nostre voltant com el plàstic film, les safates de porexpan de les hamburgueses i entrepants, o els gots i coberts de plàstic. José Luis Gallego, naturalista, periodista ambiental i escriptor, està considerat una de les 10 persones més influents de l'Estat espanyol en temes de medi ambient i assegura que el bisfenol A és especialment perillós quan escalfem el menjar al microones. "Si posem un got o una safata de plàstic al microones el que fem és sacsejar les molècules i aleshores el bisfenol A es barreja amb la sopa, el puré o l'aliment que sigui", assegura Gallego. Diversos estudis publicats en revistes mèdiques i científiques de prestigi relacionen el BPA amb el càncer de mama o de pròstata, problemes de cor, infertilitat, obesitat, diabetis, hipertensióansietat, agressivitat i problemes neurològics, entre altres. 

No escalfeu mai res al microones amb safata de plàstic

L'OMS assegura que el microones no té cap risc per a la nostra salut sempre i quan l'utilitzem correctament. "Quan s'utilitzen d'acord amb les instruccions del fabricant, els forns microones són segurs i convenients per escalfar i cuinar una gran varietat d'aliments", assegura l'Organització Mundial de la Salut. El problema, segons l'OMS, no són les radiacions sinó escalfar el menjar en safata de plàstic. Un altre risc del microones és que ens pot cremar. També ho diu l'OMS: "a diferència del que passa, per exemple, amb els telèfons mòbils, aquest tipus de forns concentren les ones en un espai tancat i això pot escalfar els nostres teixits com ara la pell i cremar-nos".

comida, plástico, calentar, microondas / Foto: Markus WinklerRecomanen no escalfar res amb safata de plàstic al microones perquè pot ser molt dolent per a la salut / Foto: Markus Winkler