L’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha assegurat aquest divendres que és "massa aviat per confirmar" si es necessita una tercera dosi de les vacunes de la Covid-19 perquè "no hi ha prou dades" per calcular la durada real de la protecció, encara que Pfizer ja va anunciar que demanaran autorització per a la dosi de reforç, informa Efe.

Falten dades

Una font del regulador europeu ha explicat que en aquest moment "encara no hi ha suficients dades de les campanyes de vacunació i els estudis en curs per entendre quant temps durarà" realment la protecció de les vacunes disponibles contra la Covid-19, la qual cosa fa que sigui "massa aviat" parlar de la necessitat d'una tercera dosi.

L'EMA va afegir que està en contacte amb els desenvolupats de les quatre vacunes que s'utilitzen activament a la Unió Europea (UE) -Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen- per establir plans que permetin "generar dades (suficients) per recolzar la dosi de reforç" i es "revisaran les dades a mesura que estiguin disponibles". "Això hauria de garantir que els passos reglamentaris per permetre la possibilitat d'utilitzar un reforç es puguin emprendre com més aviat millor si això fos necessari", ha promès l'agència.

Pfizer recomana tres dosis

Tanmateix, la farmacèutica Pfizer i la seva sòcia BioNTech han anunciat avui que demanaran autorització a l'Administració d'Aliments i Fàrmacs (FDA) dels Estats Units perquè s'injecti una tercera dosi de reforç de la seva vacuna i oferir una protecció millor contra la Covid-19. En un comunicat, ambdues companyies han dit que consideren que hi ha "dades encoratjadores" d'una prova en curs de la vacuna de reforç i han afegit que proporciona nivells d'anticossos neutralitzants de cinc a deu vegades més alts quan s'administra sis mesos després de la segona dosi.

No obstant això, Pfizer ha precisat avui que "com es veu en les dades del món real publicades pel Ministeri de Salut d'Israel, l'eficàcia de la vacuna per prevenir infeccions i malalties simptomàtiques ha disminuït sis mesos després de la vacunació, encara que l'eficàcia per prevenir malalties greus continua sent alta".

Vacuna contra la variant Delta

Pfizer també ha explicat que s'està preparant per començar a l'agost els assajos clínics d'una vacuna modificada dirigida específicament a la variant delta, en cas que sigui necessària, encara que ha afegit que una tercera dosi de l'original podria ser la millor opció.

La comissària europea de Salut i Seguretat Alimentaria, Stella Kyriakides, va dir aquest divendres que la UE està preparada, a través del pla d'adquisició de vacunes, per al cas que sigui necessària una tercera dosi de reforç de Pfizer, però ha precisat que la decisió haurà d'anar avalada per la ciència. Després de l'anunci de Pfizer als Estats Units, la FDA va emetre una declaració minimitzant la necessitat d'una vacuna de reforç, mentre va agregar que està en marxa un "procés rigorós basat en la ciència" per determinar si se'n necessitarà una.

 

Foto principal: la vacuna contra la Covid de la marca Pfizer / Efe