La vacuna contra el coronavirus de Pfizer que ara mateix s'administra en dues dosis amb 21 dies de diferència, necessitarà una tercera dosi nou mesos després per consolidar la protecció del coronavirus. Així ho ha assegurat el cofundador de BioNTech, en una trobada amb corresponsals alemanys que han recollit alguns mitjans.

El doctor Ugur Sahin, president de BioNTech, ha exposat que "la protecció es va fent menor" a mesura que passa el temps. D'aquesta manera, ha detallat que "hi ha dades que al cap de sis mesos la protecció ja no és del 95% sinó del 91%,  al cap de vuit mesos veiem que els anticossos que produeixen la protecció baixen clarament. Per això necessitem una tercera dosi per portar la protecció de nou prop del 100%". 

A més, a aquesta tercera dosi, que aquí tocaria de cara al setembre si s'acaba aprovant la pauta, han afegit que segurament després caldrà una nova punxada cada any o cada 18 mesos, com passa ja amb la grip.

Què passa amb la variant índia

En relació amb la variant índia, Sahin s'ha mostrat segur i confia que també sigui "efectiva". "El nostre mètode es basa en les experiències adquirides contra el càncer", ha exposat. "Confio en el fet que tindrem bons resultats davant la variant índia"

Pastilla contra la Covid

Pfizer també treballa en una pastilla que previngui el coronavirus. De moment, s'està portant tot en secret, però els primers assajos en adults ja són una realitat: fins a 60 voluntaris reben la primera píndola dissenyada per frenar el contagi. Les investigacions també es coordinen amb la seu que Pfizer té a Bèlgica.

Segons han detallat, la pastilla podria arribar a finals d'aquest mateix 2021. La molècula en qüestió rep un codi específic, el PF 07321332, i atacaria en el moment que el virus entra al cos, va cap a la base del SARS-CoV-2 i evita que aquest es quedi al nas, el coll o els pulmons, on més conseqüències per la salut dels humans pot tenir.

Redueix la mortalitat en un 98%

La vacuna de Pfizer té una efectivitat gairebé total, segons un estudi realitzat per sanitaris i persones que viuen en residències catalanes. L'estudi aporta unes dades molt importants que indiquen que el risc de morir per la Covid-19, un cop s'han rebut les dues dosis de la vacuna Pfizer, s'ha reduït un 98% entre la gent gran que viu a les residències. 

Aquest estudi el signen, entre d'altres, el catedràtic en farmacoepidemiologia de la Universitat d’Oxford Daniel Prieto-Alhambra i els màxims responsables del Servei Català de la Salut: Josep Maria Argimon i Carmen Cabezas

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari prepara una dosi de la vacuna per a ser administrada / Efe